22 травня – День Південного Бугу: цікаві факти про річку та фото shutterstock

22 травня – День Південного Бугу: цікаві факти про річку та фото

Зоряна Бердник

Чому річка так називається, яка її довжина та інші факти, про які цікаво знати

В Україні 22 травня відзначають День річки Південний Буг. Донедавна цей день святкували в третю суботу травня.

Це свято започаткувала у 2009 році Басейнова рада річки Південний Буг межах впровадження басейнового принципу управління водними ресурсами, який уже діє у країнах Європейського Союзу. З нагоди святкування Дня Південного Бугу ЕкоПолітика підготувала цікаві факти про цю річку.

Південний Буг – четверта за довжиною (після Дунаю, Дніпра та Дністра) річка України та найбільша, яка тече тільки територією України.

Довжина Південного Бугу – 806 км.

Глибина Південного Бугу – у середньому 2,5 м.

Її басейн площею 63 700 км2 межує з басейнами Дністра (на заході) та Дніпра (на півночі та сході).

Басейн Південного Бугу розташований на території семи областей України, найбільші частини площі випадають на Вінницьку (25,7%), Кіровоградську (24,2%), Миколаївську (23,2%) і Черкаську (13,2%). Невеликі частини річкового басейну розташовані у межах Одеської, Хмельницької та Київської областей.

Витік річки розташований на Подільській височині поблизу с. Холодець Хмельницької області.

У басейні Південного Бугу протікає 6 594 річки; їхня сумарна довжина становить 22,4 тис. км. Здебільшого це малі річки довжиною менше 10 км. Тільки 349 річок мають довжину понад 10 км, з них 15 мають протяжність понад 100 км — Південний Буг, Рів, Соб, Кодима, Синюха, Гірський Тікич, Гнилий Тікич, Велика Вись, Ятрань, Чорний Ташлик, Мертвовід, Чичиклія, Гнилий Єланець, Інгул та Громоклія.

У басейні налічується значна кількість водойм: 189 водосховищ та 9 640 ставків. Сумарний об’єм штучних водойм становить близько 1,5 км3.

Усього в басейні ріки споруджено 42 гідростанції, низку водосховищ, найбільші з них за площею водного дзеркала (га): Ладижинське (2080), Щедрівське (1331), Гайворонське (496), Сабарівське (464), Глибочанське (390), Сутпське (377), Новокостянтинівське (254).

Водні ресурси басейну Південного Бугу в середній за водністю рік становлять 3,4 км3, у дуже маловодний — 1,4 км3.

У Південному Бузі налічується понад 70 видів риб.

У місті Вінниця на річці Південний Буг встановлено найбільший в Європі плавучий світло-музичний фонтан.

У Первомайському районі Миколаївської області розташована мекка українського рафтингу — село Мигія. Щороку на Південному Бузі проходять численні змагання з каякінгу, рафтингу та водного туризму.

Південний Буг оспівували у своїх творах Леся Українка, М. Коцюбинський, М. Стельмах та інші. Зокрема, видатна поетеса Леся Українка називала його "Красою України".

Перша згадка про Південний Буг є в працях давньогрецького історика Геродота, який описав річку у V ст. до н.е. Протягом віків назва річки змінювалася: давні греки називали її Гіпаніс або Іпаніс, турки – Ак-Су, що в перекладі означало "біла вода", слов’яни нарекли річку – Богом.

Экодия

Вважається також, що назва річки походить від слова "бгати", тобто згинати, звідси — "кривий", "покручений". Ще, у француза Ґійома Левассера де Боплана, який може вважатись засновником української картографії, вона позначена саме як Boh Ruthenian (укр. Бог Руський). Сучасну назву річка отримала випадково. Проводячи на початку XX століття дослідження Правобережної України, російський геолог Володимир Ласкарєв звернув увагу на існування двох річок з однаковими (як йому здалося) назвами — Буг. Західна річка й справді звалася Бугом, південна — Богом. Проте Ласкарєв не помітив цього і, аби можна було надалі розрізняти річки, наніс їх на карту як Західний Буг і Південний Буг.

Близько 40 км Південного Бугу зберігається в межах національного природного парку "Бузький Гард", це становить близько 1/20 від загальної довжини річки.

У 2008 році територія парку ввійшла до списку семи природних чудес України.

Зазначимо, що основною метою відзначення Дня Південного Бугу є акцентування уваги людей на екологічних проблемах річки.

Википедия

Panorama of sunset over the autumn river valley. Bugsky Gard National park, Southern Bug river, Ukraine.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що в НАЕК "Енергоатом" для добудови Ташлицької ГАЕС планують підняти рівень Олександрівського водосховища, що може призвести до затоплення національного природного парку "Бузький Гард" у Миколаївській області.

На захист парку виступили ветерани АТО/ООС на Миколаївщині. Кілька тижнів тому вони провели в Бузькому Гарді протестну акцію, демонстративно прикувавши себе ланцюгами до скель.

Нагадаємо також, що у Волинській області річка Західний Буг вийшла з берегів. Видовищні кадри цього явища зняли з висоти пташиного лету.

Читайте також
У Дніпрі відходи зруйнованого внаслідок ракетного удару будинку почали засипати у річку
У Дніпрі відходи зруйнованого внаслідок ракетного удару будинку почали засипати у річку

У Міністерстві захисту довкілля прокоментували ситуацію

Сім водоканалів Київщини зливають у річки забруднені стічні води
Сім водоканалів Київщини зливають у річки забруднені стічні води

Чотири водоканали перевищують дозволений обсяг скидів на 2,5 млн м3

У Каховське водосховище повернулася вода. Супутникові знімки
У Каховське водосховище повернулася вода. Супутникові знімки

Водопілля у пониззі Дніпра не відбувалося близько 70 років

У Сумах виявили забруднення річки Псел, яка вкрилася білою піною
У Сумах виявили забруднення річки Псел, яка вкрилася білою піною

Забруднення міг спричинити скид недостатньо очищених стічних вод