14 квітня у світі відзначають День "Подивися на небо": цікаві факти Shutterstock

14 квітня у світі відзначають День "Подивися на небо": цікаві факти

Зоряна Бердник

Мета дня – розширити свої горизонти

"Кожен на небі може видіти то, шо він захоче. Просто на небо треба дивитись..." (Богдан Волошин, "Політ золотої мушки")

Щороку 14 квітня всесвітня спільнота відзначає таке незвичайне свято в календарі, як День "Подивися на небо".

Ідея дня – не просто споглядати красу неба, а залучати до цього заняття інших людей. Важливо передати своє захоплення рідним, близьким і друзям, щоб вони самі захотіли приєднатися до вас у цьому цікавому дійстві. Адже День "Подивися на небо" було створено, щоб спонукати людей дивитися на світ з іншого кута зору й навчитися цінувати красу природи.

Вважається, що цей день було засновано на честь основоположника організації "За просторе небо" – Джека Бордена, журналіста телекомпанії WBZ-TV, який три десятиліття виконував особливу місію – заохочував людей дивитись за межі свого повсякденного життя, вгору, на небо.

Кажуть, що одного разу, у віці майже 50 років, Борден, лежачи на лузі, спостерігав за навколишнім і побачив небо, "ніби вперше за все своє життя". Натхненний цим, він залишив роботу на телебаченні та почав відвідувати школи, лікарні, в’язниці, закликаючи дітей та дорослих споглядати на небо. У 1987 році штат Массачусетс (США) проголосив День просторого неба.

Цікаві факти про небо

  • Небо може мати різні відтінки. Переважно це залежить від пори року, періоду доби та погоди. Забарвлення змінюється, коли змінюється розсіювання світла та густина повітря.
    Короткохвильові складники сонячного спектра розсіюються в повітрі сильніше, ніж довгохвильові. Саме тому ми бачимо небо синім, адже синій колір міститься на короткохвильовому кінці видимого спектра. З аналогічної причини під час заходу або світанку небо на горизонті забарвлюється в червоні тони. У цей час світло йде по дотичній до земної поверхні, і його шлях в атмосфері набагато довший, у результаті чого значна частина синього і зеленого кольорів через розсіювання залишає пряме сонячне світло.
  • Існує міжнародна організація під назвою "Товариство любителів хмар", що об'єднує людей, небайдужих до краси цього природного явища.
  • Люди завжди вважали, що небо – це оселя богів. У давньоримській релігії глибоко вшановувався бог неба Юпітер. А на думку монотеїстичних релігійних вчень, на небі є рай.

Напередодні ЕкоПолітика розповідала про те, що навколоземна орбіта перетворюється на космічне сміттєзвалище. Останніми роками в різних країнах світу працюють над тим, щоб прибрати ближній космос від орбітального сміття. Зокрема, у березні на навколоземну орбіту вивели магніт КА ELSA-d японського виробника Astroscale, завдання якого – збирати космічне сміття.

Читайте також
В IQAir склали рейтинг країн з найбільш чистим повітрям: яке місце посіла Україна
В IQAir склали рейтинг країн з найбільш чистим повітрям: яке місце посіла Україна

Перевищення рекомендованих ВООЗ концентрацій PM2,5 виявили у 92,5% країн і регіонів

На Кіровоградщині встановлять додаткові прилади моніторингу якості повітря
На Кіровоградщині встановлять додаткові прилади моніторингу якості повітря

Це дозволить цілодобово слідкувати за якістю повітря

В Європі покращилася якість повітря, однак рівень забруднення досі небезпечний
В Європі покращилася якість повітря, однак рівень забруднення досі небезпечний

Щорічне скорочення викидів PM10 сягає 2,72%, PM2,5 – 2,45%, а діоксиду азоту – 1,72%