130 українських медзакладів до нового року отримають власні СЕС ecoclubrivne.org

130 українських медзакладів до нового року отримають власні СЕС

Ганна Велика

Роботи ведуться у межах спільного проєкту МОЗ України та Світового банку “Зміцнення системи охорони здоров’я та збереження життя” (HEAL Ukraine)

У 130 закладах первинної медичної допомоги в різних областях України триває процедура підготовки лікарень до встановлення фотовольтаїчних електростанцій.

Про це повідомило Міністерство охорони здоров’я України.

Кожен обраний медзаклад “первинки” обладнають комплектами, які містять сонячні панелі, інвертори та акумуляторні батареї. За алгоритмом, живлення лікарні відбуватиметься завдяки електричній енергії, яку генеруватимуть фотовольтаїчні панелі. Надлишок виробленої енергії накопичуватиметься в акумуляторних батареях та використовуватиметься у час, коли генерації від фотовольтаїчних панелей буде недостатньо.

Зараз завершується процедура обстеження обʼєктів та збір вихідної інформації про опорну спроможність дахів медзакладів та можливість монтажу фотовольтаїчних панелей у лікарнях.

Встановлення СЕС планують завершити протягом 5 місяців.

Сонячні панелі для закладів охорони здоров’я встановлять у Волинській, Рівненській, Житомирській, Вінницькій, Закарпатській,  Івано-Франківській, Тернопільській, Чернівецькій, Київській, Чернігівській, Черкаській, Сумській, Кіровоградській, Полтавській, Харківській, Дніпропетровській, Запорізькій, Миколаївській та Одеській областях.

У МОЗ впевнені, що встановлення СЕС дозволить медзакладам значно економити видатки на електроенергію та спрямувати ці кошти на інші потреби медзакладів.

Чиновники міністерства також нагадали, що відповідно до внесених змін до Закону України щодо відновлення та “зеленої” трансформації енергетичної системи України, медзаклади зможуть реалізовувати механізм активного споживача електроенергії. Тобто у години, коли сонячні панелі закладу вироблятимуть більше електроенергії, ніж він споживатиме, її надлишок лікарня може продавати у мережу.

Нагадаємо, у травні ЕкоПолітика писала про плани держави за 2023-2024 роки обладнати 270 українських медзакладів сонячними електростанціями. А у березні ми повідомляли, що на Тернопільщині СЕС допомогла Бережанській лікарні зекономити 75 тис. грн на оплаті рахунків за світло.

Читайте також
Один із київських пологових будинків отримав власну СЕС
Один із київських пологових будинків отримав власну СЕС

Вона складається із понад 200 панелей

“Луцькводоканал” отримав власну потужну СЕС. Фото, відео
“Луцькводоканал” отримав власну потужну СЕС. Фото, відео

Цей проєкт міська влада реалізувала разом із АТ “Укрексімбанк”

Як обрати сонячні панелі для дому: покроковий гайд
Як обрати сонячні панелі для дому: покроковий гайд

Встановлення сонячних панелей для дому з модного тренду перетворилося на гарне вирішення енергокризи

У Вінниці підприємство забезпечило собі енергонезалежність завдяки СЕС та energy storage
У Вінниці підприємство забезпечило собі енергонезалежність завдяки СЕС та energy storage

Воно зможе отримати часткову компенсацію вартості обладнання з бюджету міста