На Тернопільщині лікарня зекономила 75 тисяч гривень на оплаті рахунків за світло suspilne.media

На Тернопільщині лікарня зекономила 75 тисяч гривень на оплаті рахунків за світло

Катерина Бєлоусова

СЕС дозволить щороку економити 250-300 тисяч гривень на оплаті електроенергії

На Тернопільщині сонячна електростанція на даху Бережанської лікарні дозволила зекономити 75 тисяч гривень за пів року експлуатації.

Наразі потужність СЕС сягає 36 кВт, однак її можуть збільшити до 50 кВт, повідомляє Суспільне.

Зазначається, що станція складається з 66 сонячних панелей, які забезпечують електроенергією усі корпуси медзакладу. Станція не покриває всі потреби лікарні в енергії, тому їхню частину забезпечує енергія з загальної мережі.

Заступник директора Бережанської лікарні з економічних питань Євген Загребельний розповів, що потужність інвертора, що перетворює постійний струм з СЕС у змінний сягає 50 кВт.

"Ми можемо доповнити фотомодулі до 50 кВт і можемо збільшити потужність станції. З інвертора в нас прокладено магістраль до трансформатора і лічильника, звідки воно йде в мережу і ми споживаємо струм", – сказав він.

Загребельний пояснив, з вересня 2023 року СЕС виробила 28 тисяч кВт енергії, що дозволило зекономило 75 тисяч гривень на оплаті рахунків. Однак взимку ефективність електростанції нижча.

"Загальний річний виробіток даної станції – 30 тисяч кВт. Але є літні та зимові місяці. В зимові місяці вироблення сягає до тисячі кВт, а в літні – від травня по вересень – може сягати до 6 тисяч кВт вироблення електроенергії в один місяць. Дана станція не забезпечує повністю потреби нашої лікарні. Якщо нам не вистачає енергії, виробленої сонячними панелями, ми добираємо з самої електромережі. Якщо буває залишок — він йде в мережу", – розповів він.

Голова Бережанської громади Ростислав Бортник зазначив, що СЕС встановили за гроші Міністерство закордонних справ Республіки Польща. Її вартість сягнула €25 тисяч. Спочатку планували встановити панелі на водонасосній станції в Бережанах, проте згодом проєкт переробили, щоб забезпечити безперервне лікування в умовах відключенні електроенергії.

"Орієнтовне заощадження електроенергії в громаді для лікарні буде сягати від 250 тисяч до 300 тисяч гривень у рік. Це солідні кошти й думаємо, що це дасть змогу надалі використовувати заощаджені кошти на якісь інші потреби, важливіші для громади", – підкреслив він.

Нагадаємо, Чортківська громада, що на Тернопільщині, безкоштовно отримає від швейцарської компанії Helion Energy 978 нових сонячних панелей загальною потужністю 315 кВт.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у Харкові встановлена на даху одного з корпусів лікарні №17 сонячна електростанція та генератор забезпечили 22 кВт/год електроенергії під час блекауту внаслідок ворожої атаки на енергосистему 22 березня. Такої кількості енергії достатньо для забезпечення критичної потреби лікарні.

Читайте також
Уряд США виділить $7 млрд на розширення програми "Сонячна енергія для всіх"
Уряд США виділить $7 млрд на розширення програми "Сонячна енергія для всіх"

Програма "Сонячна енергія для всіх" пропонує безкоштовні або дешеві сонячні панелі на даху

У Німеччині набирають популярності "сонячні" балкони
У Німеччині набирають популярності "сонячні" балкони

Сонячні балкони – це частина масштабнішого переходу Європи на відновлювані джерела енергії

Компанія Ferrexpo планує побудувати сонячну електростанцію для своїх ГЗК
Компанія Ferrexpo планує побудувати сонячну електростанцію для своїх ГЗК

На підприємстві вже діє сонячна електростанція потужністю 5 МВт

Українцям готують кредитну програму на встановлення сонячних батарей
Українцям готують кредитну програму на встановлення сонячних батарей

Першими банками-учасниками проєкту можуть Укргазбанк та Банк Львів