№6175-1
Через підвищення відповідальності за порушення природохоронних норм розраховують зменшити кількість таких правопорушень
Олег Бондаренко Олег Бондаренко
Законопроєкт: №6175-1

Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо посилення відповідальності у сфері охорони навколишнього природного середовища, використання природних ресурсів)

Підготовка до першого читання

Мета: Забезпечити екологічну безпеку, уникнути негативного впливу господарської та іншої діяльності на довкілля шляхом посилення відповідальності за порушення вимог законодавства у сфері охорони навколишнього природного середовища.

Проєкт закону намагається усунути дисбаланс між фактичним розміром заподіяної довкіллю шкоди та сумою існуючих штрафів.

Автори законопроєкту вважають, що більшість статей Кодексу України не відповідають сучасним економічним умовам, а незначний розмір штрафів за порушення вимог природоохоронного законодавства не стимулює до дотримання встановлених вимог. Це нівелює зусилля держави, спрямовані на збереження довкілля та забезпечення належного рівня  екологічної безпеки.

Основні положення законопроєкту:

  • Передбачено підвищення штрафів за окремі види правопорушень від 2 до 200 разів (щодо основного ПЗУ № 6175; межа максимального штрафу – 68 000 грн).
  • У низці статей розширюється склад правопорушень, зокрема, у частині охорони та збереження територій та об’єктів природно-заповідного фонду, об’єктів тваринного та рослинного світу, лісових ресурсів, управління відходами.
  • Уточнені повноваження щодо застосування санкцій за порушення природоохоронного законодавства адміністративних комісій, районних, міських чи міськрайонних судів, органів Національної поліції та інших органів влади.

Очікується, що прийняття законопроекту сприятиме охороні довкілля та раціональному використанню природних ресурсів, спонукаючи не чинити протиправних дій у цій сфері.

Читайте також
Екокомітет проголосував за скандальний законопроєкт “Про управління лісами” – УПГ
Екокомітет проголосував за скандальний законопроєкт “Про управління лісами” – УПГ

Законопроєкт скасовує процедуру ОВД для суцільних санітарних рубок для ділянок менше ніж 10 гектарів

Міндовкілля почало розробку законопроєкту “Про батареї та акумулятори”
Міндовкілля почало розробку законопроєкту “Про батареї та акумулятори”

Прийняття такого закону є частиною євроінтеграційних зобов'язань України