№4259
Зобов'язує підприємства скорочувати й надалі повністю припинити виробництво та використання хімічних речовин, які шкідливо впливають на озоновий шар
Кабінет міністрів України author-avatar
Законопроєкт: №4259

Щодо регулювання господарської діяльності з озоноруйнівними речовинами та фторованими парниковими газами

Набув чинності

Мета — створення умов для виконання Україною міжнародних зобов'язань у сфері охорони озонового шару та запобігання змінам клімату, а також для адаптації законодавства України до законодавства ЄС про чистоту повітря.

"Закон України "Про охорону атмосферного повітря" передбачає, що підприємства, установи, організації та громадяни-суб'єкти підприємницької діяльності зобов'язані відповідно до міжнародних договорів, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, скорочувати й надалі повністю припинити виробництво та використання хімічних речовин, які шкідливо впливають на озоновий шар, а також проводити роботу щодо зменшення викидів речовин, накопичення яких в атмосферному повітрі може призвести до негативних змін клімату, проєктом Закону передбачено внесення змін до статті 16 Закону України "Про охорону атмосферного повітря", — сказано в пояснювальній записці.

Запропоноване уточнення спрямовано на адаптацію законодавства України до законодавства ЄС за вимогами Монреальського протоколу, який передбачає зобов'язання України скорочувати й надалі повністю припинити виробництво та використання хімічних речовин, які шкідливо впливають на озоновий шар.

Зазначимо, що проєкт — технічний. Він має намір привести законодавство у відповідність із Законом "Про регулювання господарської діяльності з озоноруйнівними речовинами і фторованими парниковими газами" в частині визначення правових та організаційних основ.

Читайте також
Парламент посилив відповідальність за знищення та незаконну вирубку лісів
Парламент посилив відповідальність за знищення та незаконну вирубку лісів

Також каратимуть за незаконну заготівлю очерету, що заподіяла істотну шкоду

Верховна Рада схвалила закон про державну кліматичну політику
Верховна Рада схвалила закон про державну кліматичну політику

“За” проголосували 284 народних депутати