№3356-д
Вводить квоти на обов'язкове використання рідкого біопалива в загальному річному обсязі продажу бензину з 1 травня 2022 року
Олег Семінський author-avatar
Законопроєкт: №3356-д

Щодо обов'язковості використання рідкого біопалива (біокомпонентів) у галузі транспорту

Ухвалено в першому читанні

Мета — створення дієвого законодавчого механізму для розвитку конкурентного ринку виробництва й використання біоетанолу та біокомпонентів у транспорті в Україні.

"Розвиток ринку біоетанолу є важливим кроком на шляху заміщення нафти й нафтопродуктів, які у 2020 році посіли перше місце в товарній структурі імпорту України на суму 3,8 млрд доларів", – прокоментував в.о. голови Держенергоефективності Костянтин Гура.

Окрім того, Україна щороку імпортує до 55 тис. тонн біоетанолу у складі бензину. Водночас загальні виробничі потужності ДП "Укрспирт" сягають близько 110 тис. тонн біоетанолу на рік, які сьогодні є незадіяними.

Що передбачає законопроєкт:

  • встановлення обов’язкової частки рідкого біопалива (квот) в загальному річному обсязі продажу бензину: з 1 травня 2022 року – не менш як 5% об’ємних;
  • введення обліку та контролю вмісту біокомпонентів у бензинах;
  • встановлення відповідальності за недотримання квот суб’єктами господарювання, які займаються виробництвом, імпортом і реалізацією бензинів на митній території України;
  • введення вимог щодо дотримання критеріїв сталості для біопалива з 1 липня 2022 року.

Водночас технічні характеристики палива з біокомпонентами обов’язково повинні відповідати вимогам технічних регламентів, гармонізованих європейських стандартів та інших нормативно-правових актів.

Законопроєкт розглянуто Енергетичним співтовариством, він відповідає європейській практиці та сприятиме зменшенню шкідливих викидів у навколишнє середовище.

Останні коментарі

Нові коментарі будуть трохи пізніше

Читайте також

Скоро буде більше новин!