У Франції заборонили довгі авіаперельоти всередині країни shutterstock

У Франції заборонили довгі авіаперельоти всередині країни

Маргарита Толстих

Заборона стосується тільки 5 рейсів, які тривають понад 2,5 години

Минулого тижня у Франції заради декарбонізації заборонили внутрішні перельоти. Заборона стосується авіарейсів країною, які тривають понад 2,5 години.

Як повідомило агентство Reuters, за таке рішення 10 квітня проголосувала нижня палата парламенту Франції. Воно допоможе країні знизити викиди СО2 до 40% у 2030 році від рівня 1990.

Адже під час перельоту Марсель-Париж продукується 192 кг викидів СО2 на одного пасажира. Якщо ж їхати у цьому напрямку швидкісним потягом, викиди зменшуються до 4,14 кг СО2 .

До слова, заборона стосується тільки 5 рейсів та не враховує connecting flight до аеропортів Парижа. Якщо закон набуде чинності, авіакомпанії не зможуть літати між Парижем, Нантом, Ліоном і Бордо.

Нагадаємо, що у Швеції 2018 року розпочався протиполітний рух "флайгскам" (flygskam, буквально означає "ганьба за політ"). Його активісти закликають людей утриматися від польотів, щоб зменшити викиди вуглецю. За даними дослідників, один авіарейс між Стокгольмом і Гетеборгом, двома найбільшими містами країни, генерує стільки вуглекислого газу, скільки 40 тисяч поїздок потягом.

А у 2020 році уряд Австрії ввів податок у розмірі €30 на авіаквитки на відстані менше ніж 350 км і надав субсидії національному перевізникові Austrian Airlines в обмін на відмову від польотів за маршрутом Відень – Зальцбург.

Долучилися до декарбонізації й Нідерланди. Там у 2019 році проголосував за заборону авіарейсів між Амстердамом і Брюсселем.

Як писала ЕкоПолітика раніше, у Швеції збільшать податок для авіакомпаній за літаки, які забруднюють довкілля. Ініціатива передбачає й знижений тариф на зліт і посадку для лайнерів, що літають на біопаливі.

Читайте також
У декарбонізації промисловості ЄС можуть допомогти великі теплові насоси
У декарбонізації промисловості ЄС можуть допомогти великі теплові насоси

Сфера виробництва теплових насосів активно розвивається на заводах по всій Європі через необхідність декарбонізації промисловості

Рівне буде скорочувати викиди парникових газів у повітря
Рівне буде скорочувати викиди парникових газів у повітря

Рівне першим отримало кошти від Євросоюзу для впровадження інновацій в Україні

США витратить $425 мільйонів на декарбонізацію вугільних громад
США витратить $425 мільйонів на декарбонізацію вугільних громад

У Німеччині у 2024 році виділять €21 мільярд субсидій для програми зі скорочення викидів промисловості, яку важко декарбонізувати

10 країн ЄС зобов'язалися декарбонізувати енергетику до 2035 року
10 країн ЄС зобов'язалися декарбонізувати енергетику до 2035 року

Ці країни представляють понад 60% енергетичного сектора ЄС