США витратить $425 мільйонів на декарбонізацію вугільних громад shutterstock

США витратить $425 мільйонів на декарбонізацію вугільних громад

Катерина Бєлоусова

У Німеччині у 2024 році виділять €21 мільярд субсидій для програми зі скорочення викидів промисловості, яку важко декарбонізувати

Міністерство енергетики США виділить $425 мільйонів на фінансування проєктів зеленої енергії та промислової декарбонізації в колишніх вугільних регіонах.

Фінансування зможуть отримати проєкти від малого та середнього бізнесу, повідомляє ESG Today.

Зазначається, що такі інвестиції відкриють другий раунд грантової програми з передового виробництва та переробки, яку започаткували в рамках Двопартійного закону про інфраструктуру (BIL). Вона покликана підтримати виробничі проєкти в енергетичних громадах, які пережили закриття вугільних шахт або вугільних електростанцій.

У матеріалі розповіли, що пріорітетне фінансування надаватимуть проєктам з:

  • виробництва зеленої енергії та ресайклінгу, зокрема для проєктів зі створення, переоснащення або розширення існуючих виробничих або переробних потужностей;
  • декарбонізації промисловості, зокрема будівництво або модернізація виробничих потужностей для суттєвого скорочення викидів парникових газів та створення низьковуглецевих матеріалів.

Додається, що програма охоплюватиме громади де вугільні шахти або електростанції закрили після 1999 року. А також для підприємств з річним обсягом продажів менш ніж $100 мільйонів та кількістю працівників до 500 осіб.

"Міністерство енергетики використовує історичні інвестиції в плані президента США Джо Байдена "Інвестиції в Америку", щоб розширити економічні можливості, щоб колишні вугільні громади могли повною мірою скористатися перевагами переходу на чисту енергію та продовжувати відігравати провідну роль в енергетиці нашої країни", – сказала міністрка енергетики США Дженніфер М. Гранхольм.

Варто додати, що програму підтримки декарбонізації промисловості також запустили у Німеччині, а саме схему субсидій для стимулювання інвестицій. Так міністр енергетики Роберт Хабек анонсував виділення €4 мільярдів на програми зі скорочення викидів при виробництві скла, сталі та паперу, повідомляє France 24. Восени виділять додаткові €19 мільярдів субсидій.

"Ми є першою індустріальною країною, яка запровадила це", – сказав Хабек, назвавши цю схему інноваційним, новим інструментом, який скоротить бюрократію, стимулюватиме технологічні інновації та допоможе Німеччині досягти своїх кліматичних цілей.

За його словами, кліматичні контракти укладатимуться на 15 років, а уряд надаватиме субсидії тим фірмам, які зможуть декарбонізувати свої виробничі процеси з найменшими витратами.

Хабек пояснив, що програма, окрім боротьби зі зміною клімату, допоможе стимулювати економіку. Адже промисловість потерпає від спаду виробництва, інфляції, слабкого світового попиту і стрімкого зростання цін на енергоносії після повномасштабного російського вторгнення в Україну.

Очікується, що схема допоможе скоротити викиди вуглецю в промисловості на 350 мільйонів тонн до 2045 року, згідно з даними міністерства економіки.

Хабек додав, що програма субсидій також є відповіддю на зелені стимули, запропоновані Законом про зниження інфляції в США (IRA). Адже деякі німецькі фірми вже розглядають можливість перенесення виробництва за кордон.

Нагадаємо, Міністерство енергетики США (DOE) виділить $254 мільйони на декарбонізацію промисловості, зокрема $83 мільйони на зменшення викидів у промислових секторах, які важко декарбонізувати.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у Німеччині у березні швейцарська компанія Meyer Burger, найбільший виробник сонячних панелей у країні, закриє свій завод у Фрайберзі та перенесе виробничі майданчики у США.

Читайте також
У декарбонізації промисловості ЄС можуть допомогти великі теплові насоси
У декарбонізації промисловості ЄС можуть допомогти великі теплові насоси

Сфера виробництва теплових насосів активно розвивається на заводах по всій Європі через необхідність декарбонізації промисловості

Рівне буде скорочувати викиди парникових газів у повітря
Рівне буде скорочувати викиди парникових газів у повітря

Рівне першим отримало кошти від Євросоюзу для впровадження інновацій в Україні

10 країн ЄС зобов'язалися декарбонізувати енергетику до 2035 року
10 країн ЄС зобов'язалися декарбонізувати енергетику до 2035 року

Ці країни представляють понад 60% енергетичного сектора ЄС

В Україні відкрили пʼятий Офіс декарбонізації та енергоефективності
В Україні відкрили пʼятий Офіс декарбонізації та енергоефективності

Наразі на Харківщині внаслідок російської агресії пошкоджено або зруйновано близько 25 тисяч будинків