ДЕІ викрила мережі АЗС із найгіршою якістю пального, шкідливого для авто Shutterstock

ДЕІ викрила мережі АЗС із найгіршою якістю пального, шкідливого для авто

Олена Яценьо

Дискаунтери звинуватили в торгівлі неякісним пальним

У мережах економ-сегменту зафіксовано найбільше випадків виявлення низькоякісного пального для автомобілів.

Про це з посиланням на дані Державної екологічної інспекції (ДЕІ) 6 грудня повідомив профільний сайт Enkorr та опублікував список.

Зокрема, йдеться про мережі автозаправок, що належать до так званих дискаунтерів. Згідно з оприлюдненими даними, пальне низької якості виявили на АЗС мереж Мotto, SUNOIL, "Укрпетроль", "Брент Ойл", ТОВ "Тисарк", ТОВ "Рута Нова-К", ТОВ "Макс-19" та інших.

"Характерно, що всі зазначені мережі АЗС належать до так званих дискаунтерів, які торгують пальним за мінімальними цінами. Тим часом поки Держекоінспекція не зафіксувала жодного випадку якісних відхилень у мережах середнього та верхнього цінового діапазону", — ідеться в повідомленні.

Зазначається, що в неякісному пальному не відповідають нормі вміст сірки, детонаційна стійкість, об'ємна частка бензолу, масова частка кисню, об'ємна частка кисневмісних сполук і температура спалаху в закритому тиглі.

За інформацією ДЕІ, на трьох АЗС, що працюють під брендом Мotto (ТОВ "Мотто Рентал" та ТОВ "Ларсен ЛТД"), було виявлено порушення характеристик бензинів.

Наприклад, на одній АЗС у Чернігові в бензині А-92 об'ємну частку метанолу було перевищено вп'ятеро — вона становила 14,1 мг, а об'ємну частку бензолу — перевищено у 2,2 раза, до 2,2%. Порушення за цими ж характеристиками було зафіксовано й на інших станціях Мotto.

У бензинах, що реалізуються на АЗС SUNOIL у Дніпропетровську, виявлено перевищення за об'ємною часткою бензолу (1,7% за норми 1) та масової частки кисню (7,1 мг за норми 2,7 мг). Окрім того, було перевищено показники наявності кисневмісних сполук (метанол, прості ефіри).

За результатами перевірки, з порушеннями якісних показників бензинів потрапили також чотири зразки, відібрані в мережі "Укрпетроль". У трьох випадках дослідження показало перевищення сірки. Наприклад, на станції у Бердичеві цей показник було перевищено в 11 разів (117 мг).

За норми температури спалаху в закритому тиглі дизельного палива 55° на одній АЗС мережі "Брент Ойл" (ТОВ "Брент Оіл-95" та ТОВ "Октан-95") вона становила 27°, на іншій — 50,5°. Також у ДП та бензинах цієї мережі було перевищено показники сірки та виявлено нестачу октанового числа в бензинах.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, близько половини (45%) автозаправних станцій, які перевірила Державна екологічна інспекція, не мають дозвільних документів на забруднювальні викиди або висновку з оцінки впливу на довкілля.

Читайте також
У 2021 році ДЕІ перевірила майже 1200 АЗС по всій Україні: що виявили екоінспектори
У 2021 році ДЕІ перевірила майже 1200 АЗС по всій Україні: що виявили екоінспектори

Загальна сума розрахованого штрафу становить 18,8 млн гривень

За рік “ОККО” встановило сонячні електростанції на 50 заправках
За рік “ОККО” встановило сонячні електростанції на 50 заправках

Компанія зможе заощаджувати понад 1000 тонн умовного пального з невідновлюваних джерел завдяки СЕС

Екоактивісти просять допомоги нардепів у боротьбі з нелегальними АЗС
Екоактивісти просять допомоги нардепів у боротьбі з нелегальними АЗС

Станом на 12 листопада в Україні нараховано 448 ймовірних “бочок”