Екологи розповіли про наслідки ідеї Зеленського щодо 1 млн гектарів лісів shutterstock

Екологи розповіли про наслідки ідеї Зеленського щодо 1 млн гектарів лісів

Романа Слісар

Ліси потрібно саджати там, де вони росли природним чином, щоб не порушувати роботу екосистем

Ініціатива президента України Володимира Зеленського щодо збільшення площі лісів на 1 мільйон гектарів містить ризики для природи багатьох регіонів України.

Відповідну заяву зробила Українська Природоохоронна Група (UNCG).

"Ми наголошуємо на тому, що до всього потрібно підходити з розумом. Такий підхід, хоч і переслідує гарну мету, містить велику кількість ризиків, які можуть бути згубними для природи багатьох регіонів України", – йдеться в повідомленні.

На думку екологів, ліси потрібно саджати там, де вони росли природним чином, щоб не порушувати роботу екосистем.

"У кожній кліматичній зоні існують свої механізми накопичення вуглецю. Так, у північних регіонах України торф у болотах відіграє найкращу роль у накопичуванні вуглецю. Чим більше торфу і боліт – тим краще. У лісових регіонах (Полісся чи Карпати) вуглець накопичується в деревині – у живій і мертвій. Чим більше деревини в лісах – тим стабільніший клімат", – наголошують фахівці.

Якщо дерева вирубати й посадити молоді, останні накопичуватимуть у тисячі разів менше вуглецю, ніж старі. Якщо старі дерева спалювати, вуглець також вивільнятиметься в атмосферу. Тому, за словами екологов, так важливо зберігати старі ліси.

"У степовій зоні найкращим механізмом накопичення вуглецю є степ. У степу утворюється чорнозем, який на 58% складається з вуглецю. Тому в степу потрібно оберігати степи. Варто переорати степ та посадити на його місці ліс – вуглець вивільниться в атмосферу", – зазначають у повідомленні.

"Якщо бездумно втілювати в життя гарну справу, вона призведе до непоправної втрати залишків природних екосистем і ще більшого викиду вуглецю в атмосферу", – резюмували у Природоохоронній Групі.

Як повідомляла ЕкоПолітика, президент Володимир Зеленський підписав указ про запуск проєкту "Зелена країна", мета якого – за 10 років збільшити площі лісів на один мільйон гектарів.

Також стало відомо, що для висадки 1 млрд дерев у межах проєкту "Зелена країна" на найближчі три роки буде потрібно 2 млрд грн.

Читайте також
У Запоріжжі прокурори стягнули з лісництва майже 8 млн грн збитків
У Запоріжжі прокурори стягнули з лісництва майже 8 млн грн збитків

На території лісництва було незаконно вирублено понад 1,1 тис. дерев

На Київщині засудили трьох чоловіків за вирубку дерев на суму понад 1,2 млн грн
На Київщині засудили трьох чоловіків за вирубку дерев на суму понад 1,2 млн грн

Наразі прокуратурою вживаються заходи щодо стягнення завданої шкоди

В Чорнобильському заповіднику незаконно зрубали лісу на 17 залізничних вагонів
В Чорнобильському заповіднику незаконно зрубали лісу на 17 залізничних вагонів

Збитки від незаконних рубок можуть сягати близько одного мільярда грн за рік