Держекоінспекція працює неефективно, – Мальований ДЕІ

Держекоінспекція працює неефективно, – Мальований

Маргарита Шевченко

Глава ДЕІ готовий взяти участь у конкурсі новоствореного органу

Державна екологічна інспекція не справляється з сучасними викликами, тому необхідно ухвалити законопроєкт №3091 "Про державний екологічний контроль". 

Про це заявив глава ДЕІ Андрій Мальований під час засідання екологічного комітету парламенту у середу, 12 травня. За його словами, реформа має усунути надмірний тиск на бізнес, оскільки сьогодні дублюються функції Держгеокадастру, Держнадр, Держрибохорони тощо.

На думку чиновника, ухвалення законопроєкту №3091 унеможливить подвійні та потрійні перевірки цими органами та спростить господарську діяльність підприємств.

Крім того, потрібно змінити підхід до судового збору, вважає глава відомства. Сьогодні не пред'явлено претензій на понад 2 мільярди гривень нарахованих збитків, через недофінансування судового збору. Цьогоріч його збільшили  на 6,5 мільйонів гривень, але цього замало. Фінансування судового збору відбувається з держбюджету. Мальований вважає таку систему "безглуздою".

инулого року було понад 300 недопусків державних екологічних інспекторів до перевірки. Мова йде про найбільших забруднювачів, які впевнені що не працюють в межах дозволів та нормативів екологічного спрямування. Їм набагато легше заплатити штраф 755 гривень", — розповів голова Держекоінспекції.

Реформування державної екологічної інспекції України та природоохоронного контролю має усунути названі прогалини та спростити судову тяганину через збитки природі. Саме для цього необхідно прийняти законопроєкт №3091.

"Я підтримую необхідність реформування (Держекоінспекції – прим. ред.). Я особисто готовий взяти участь у конкурсі новоствореного органу. Але може буде більш достойна людина яка буде керувати цим органом, я не тримаюся за цю посаду", — заявив Мальований.

Як повідомляла ЕкоПолітика, комітет Верховної Ради з питань екологічної політики та природокористування рекомендував до розгляду у парламенті доопрацьований законопроєкт №3091.

12 членів комітету проголосували за те, щоб рекомендувати законопроєкт до голосування у Верховній Раді у першому читанні. Утрималось троє осіб — нардепи Сергій Шахов, Павло Бакунець та нардепка Анжеліка Лабунська. Проти висловився нардеп Олександр Фельдман.

Читайте також
Стратегія реформування екологічного контролю: чи запрацює в Україні європейська модель державного нагляду
Стратегія реформування екологічного контролю: чи запрацює в Україні європейська модель державного нагляду

Міндовкілля оголосило пріоритетом на 2024 рік реформу державного екологічного контролю

В ДЕІ розпочали обговорення проєкту Стратегії реформування екоконтролю
В ДЕІ розпочали обговорення проєкту Стратегії реформування екоконтролю

Законопроєкт №3091 “Про державний екологічний контроль” очікує на друге читання з 2021 року

Держекоінспекція Львівщини втратила частину даних через кібератаку
Держекоінспекція Львівщини втратила частину даних через кібератаку

Українців закликали продублювати всю надіслану кореспонденцію за 20-28 січня

Реформа Держекоінспекції – один із пріоритетів на 2024 рік – Стрілець
Реформа Держекоінспекції – один із пріоритетів на 2024 рік – Стрілець

Для роботи оновленої Держекоінспекції потрібно 8000 спеціалістів