Екоактивісти звинуватили Міндовкілля у "крадіжці" назви

Екоактивісти звинуватили Міндовкілля у "крадіжці" назви

Зоряна Бердник

У ГО "Екодія" вимагають від міністерства змінити назву його майбутньої платформи

Учасники громадської організації "Екодія" заявили, що Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України хоче привласнити їхню назву, оскільки у відомстві планують назвати майбутню платформу екологічних державних послуг на порталі Дія – "Еко.Дія".

З огляду на те, що це співзвучно з назвою ГО, активісти виступили з публічною вимогою до Міндовкілля змінити назву платформи на іншу, яка не асоціюватиметься з їхньою організацією. Про це йдеться в повідомленні пресслужби ГО "Екодія".

“Цифровізація державних послуг – це, безумовно, важливо для подолання корупції. Але починати надання цифрових послуг із порушення законодавства – поганий початок. Ми вимагаємо, щоб міністр охорони довкілля Роман Абрамовський змінив майбутню назву платформи на іншу, не співзвучну з назвою нашої громадської організації”, – заявила Наталя Гозак, виконавча директорка ГО "Екодія".

Що відбувається

29 вересня 2020 року ГО "Екодія" подала заявку до Укрпатенту про реєстрацію своєї назви як торговельної марки. Назву мають затвердити до кінця серпня 2021-го.

Наприкінці 2020-го – на початку 2021 року в Міндовкілля вирішили назвати майбутню платформу екологічних державних послуг на порталі Дія – "Еко.Дія". За словами заступника Міндовкілля Руслана Стрільця, причиною обрання такої назви є результати голосування на сторінці Facebook міністра Романа Абрамовського у грудні 2020 року. Водночас представники ГО зазначили, що під час голосування щонайменше шість разів звернули увагу міністерства про існування ГО з майже ідентичною назвою.

1 лютого 2021 року з Міндовкілля екоактивістам надіслали лист, у якому попросили підтвердити, що в майбутньому не буде непорозумінь і спірних питань. У громадській організації висловили однозначне заперечення щодо використання назви “Еко.Дія”. За ствердженням учасників ГО, працівники міністерства проігнорували їхню незгоду. Тільки 10 квітня екоактивісти з відкритих джерел дізналися про продовження роботи над платформою з незміненою назвою "Еко.Дія".

Активісти вважають дії Міндовкілля проявом некомпетентності

У громадській організації "Екодія" переконані, що співзвучна та фонетично ідентична назва “Еко.Дія” заплутає користувачів, які шукатимуть державні послуги в інтернеті. Частина запитів зі словом "екодія" та “еко.дія” вестимуть на сайт та сторінки соціальних мереж ГО. Тож користувачі не зможуть відразу знайти потрібні послуги державної платформи на порталі Дія.

Крім того, організація екоактивістів асоціюватиметься з державними екопослугами.

"Ми будемо змушені пояснювати, що "Екодія" є громадською організацією, яка не має нічого спільного з державною структурою. Наші позиції в ЗМІ можуть сприйматися аудиторією як такі, що відбивають офіційну позицію уряду, зокрема Міндовкілля, і збивати людей з пантелику", – наголошується в повідомленні пресслужби ГО.

Чи порушують дії Міндовкілля закон

Як вважають у ГО, Міндовкілля порушить закон, якщо запустить платформу "Еко.Дія" на порталі Дія після того, як буде отримано підтвердження про реєстрацію торговельної марки громадської організації "Екодія".

Зокрема, міністерство порушить пункт 5 статті 16 Закону України “Про охорону прав на знаки для товарів і послуг”. Відповідно до нього, забороняється позначення, тотожне із зареєстрованою торговельною маркою, стосовно товарів і послуг, споріднених із наведеними у свідоцтві, якщо внаслідок такого використання це позначення й торговельну марку можна сплутати.

До того ж назва з крапкою “Еко.Дія” нічим не відрізняється від назви “Екодія”. Згідно з частиною 2 статті 5 Закону України “Про охорону прав на знаки для товарів і послуг”, чітко визначено перелік охоронюваних позначень, а розділові знаки, зокрема крапка, не належать до позначень, що охороняються у складі торговельних марок.

Відповідно до частини 9 статті 10 Закону України "Про громадські об’єднання", забороняється використання найменування громадського об’єднання фізичними та юридичними особами, які не належать до цього громадського об’єднання, без згоди такого громадського об’єднання для цілей, не пов’язаних з діяльністю цього громадського об’єднання.

Раніше ЕкоПолітика писала, як відрізнити справжню екологічну продукцію й не попастися на грінвошинг.

Читайте також
Переселенка з Маріуполя долучилася до прибирання пляжу в Італії. Фото
Переселенка з Маріуполя долучилася до прибирання пляжу в Італії. Фото

В рамках глобальної акції волонтери за день прибрали 3,6 мільйона кг пластику

У Харкові з яру-звалища прибрали ще 6 тонн сміття
У Харкові з яру-звалища прибрали ще 6 тонн сміття

У 2023 році активісти почали розчищати яр Мокрий Жихор від сміття, яке там накопичувалося десятки років