У Раді з'явився законопроєкт про стимулювання виробництва акумуляторів для ВДЕ

У Раді з'явився законопроєкт про стимулювання виробництва акумуляторів для ВДЕ

Маргарита Шевченко

В документі передбачена можливість участі в проєктах інвесторів

Законопроєкт №5390 "Про стимулювання розвитку ресурсної бази низьковуглецевої енергетики" зареєстрували у Верховній Раді.

Як повідомляється на сайті парламенту, 20 квітня документ надали на ознайомлення нардепам. Авторами стала група народних депутатів від фракції "Слуга народу", зокрема Олег Семінський, Олександр Горобець, Євген Пивоваров, а також представник групи "Довіра" Андрій Кіт.

Що передбачає

Внесення змін до чинної законодавчої бази, які б стимулювали видобуток сировини для створення систем накопичення енергії, зокрема літію, кобальту, нікелю, а також їх збагачення в Україні і виробництво кінцевих продуктів "акумуляторного" класу.

На думку авторів законопроєкту, це є дуже актуальним в умовах розвитку виробництва електроенергії з поновлюваних джерел, а також для забезпечення участі України в міжнародних виробничих ланцюжках з великою доданою вартістю в процесі створення інфраструктури для акумулювання електроенергії, виробленої об'єктами ВДЕ.

Відзначається, що стимулювання створення подібних об'єктів в Україні буде поштовхом і до виробництва батарей для електромобілів.

"Для України є актуальним збільшення виробництва електроенергії на природному газі, оскільки п'ятирічна урядова програма збільшення видобутку ресурсу (до 2020 року) з основним акцентом на підтримку діяльності державної компанії "Укргазвидобування" не привела до очікуваного результату", — сказано у пояснювальній записці.

Актуальним є питання уточнення законодавства з метою розширення доступу ефективних приватних газодобувних компаній до отримання спецдозволів на користування газоносними надрами виключно на конкурентних засадах — через аукціони і відкриті конкурси на укладення угод про розподіл продукції (УРП).

Законопроєктом, зокрема, пропонується на законодавчому рівні закріпити можливість отримання наскрізних спецдозволів на пошук і видобуток вуглеців, а також вносяться уточнення, характерні для особливостей пошуку і розробки видів копалин і етапів створення товарної продукції. Крім цього, коригується перелік умов для укладання УРП і критерії оцінки конкурсних заяв.

Також пропонується передати від Кабміну відповідній міжвідомчій комісії повноваження самостійно ухвалювати проміжне рішення про доцільність УРП щодо вже переданої в користування ділянки. При цьому за Кабміном залишається остаточне рішення і узгодження проєкту УРП.

У документі передбачена можливість участі інвесторів — фінансових установ, інвестфондів та інших фінансово заможних компаній.

Раніше ЕкоПолітика проаналізувала цілі України в НВВ2, що стосуються сектора "зеленої" енергетики.

Читайте також
Данія надасть Україні €380 млн на підтримку відновлюваної енергетики
Данія надасть Україні €380 млн на підтримку відновлюваної енергетики

В Меморандумі також йдеться про підтримку та розвиток співробітництва та ділового партнерства між данським та українським бізнесом

У Данії оголосили тендер на будівництво офшорних вітрових електростанцій
У Данії оголосили тендер на будівництво офшорних вітрових електростанцій

Наразі у країні загалом встановлено 2,7 ГВт офшорних вітрових електростанцій

Україні потребні альтернативні джерела енергії замість тих, що руйнує росія, – Зеленська
Україні потребні альтернативні джерела енергії замість тих, що руйнує росія, – Зеленська

Внаслідок російських ракетних атак пошкоджено близько 80% енергетичних потужностей