ЗУ "Про управління відходами" вступив в дію липні в 2023. Здавалося б, всі вже повинні до 2024 працювати по нових правилах… Але по факту мало що змінилося.

Причин багато: нема відповідальності за невиконання (не внесені зміни в Адміністративний, Кримінальний, Податковий Кодекси), нема всієї підзаконки від профільних міністерств, люди на місцях часто немають ні розуміння що треба робити, ні відповідних знань чи ресурсів та й в решті-решт війна значно ускладнює організацію нової системи.

Але головне нема драйвера процесу. Хто б просував всюди цю реформу на постійній основі: роз’яснював, переконував, умів чути різні сторони та враховувати різні погляди та пропозиції.

Насправді, коли ми почали працювати з громадами, я дуже багато переосмислила щодо реформи, особливо в частині реалізації її на місцях. Нема ресурсу – нема реформи. Це якщо коротко. А ресурс він як і людський, так і фінансовий.

Ви знали, що законодавство про відходи в екологічній сфері одне з найскладніших?

По суті, відходи зачіпають має всі сфери життєдіяльності та бізнесів: тут і ЖКГ, і рітейл, виробники та імпортери майже будь-якої продукції (упаковка), елетроніка, видобувна промисловість тощо. Щоб повністю запустити реформу необхідно прийняти ще як мінімум законів 6.

Бо прийнятий закон не може бути незмінною аксіомою, особливо коли це нове далеко непросте законодавство. Його необхідно коригувати та змінювати відповідно до практичних кейсів та проблем, які виникають. Закон необхідно доопрацьовувати.

От візьмем Національний план управління відходами. Його досі нема. А якже тоді пишуться регіональні та місцеві плани управління відходами? На підставі чого розміщується діючі об’єкти оброблення відходів (а це і полігони, і сортувальні станції, і нові МБТ заводи) у громад нема цих документів?

Але міста та села не можуть чекати планів, їм кожного дня треба вивезти сміття з-під домівок людей та кудись його відправити… точніше захоронити за відсутності альтернатив. А те, що більшість з тих сміттєзвалищ по нових правилах експлуатації полігонів (яких, до речі, теж досі нема) прийдеться взагалі закривати.

В мене нема рішень чи можливості впливати зараз на ці рішення. Тому цей пост більше рефлексія за 2 роки про стан розвитку реформи управління відходами, в реалізацію якої я вклала багато сил та енергії і дуже було б прикро, якщо на практиці нічого не запрацює.