ТОП-7 найгучніших справ щодо вирубки лісів за 3-9 жовтня shutterstock

ТОП-7 найгучніших справ щодо вирубки лісів за 3-9 жовтня

Ганна Велика

Посадовці бадьоро рапортують про успішне реформування лісової галузі, проте численні справи, які оприлюднюють прокуратури різних областей по всій країні, свідчать про протилежне

ЕкоПолітика зібрала 7 найбільш резонансних порушень щодо незаконних рубок деревини, про які стало відомо за тиждень з 3 по 9 жовтня.

Ми скористалися інформацією, яку розмістили пресслужби прокуратур, а також підрозділи Державної екологічної інспекції України.

1. Прокурори Черкащини передали до суду обвинувальний акт щодо заступника голови однієї з міських рад Звенигородщини. Він не забезпечив належний контроль за дотриманням правил охорони навколишнього природного середовища на території парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва "Тальнівський".

Через це у вересні-жовтні 2022 року невстановлені особи без дозволу знесли у парку 346 дерев породи дуб, липа, граб, клен та ясен. Екоінспектори оцінили завдану шкоду на понад 18 млн грн.

2. Фахівці Державної екологічної інспекції Столичного округу заявили про зафіксовану ними 4 жовтня незаконну рубку 74 дерев, у тому числі 67 сосен, на території Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника.

До них у коментарі під постом у Facebook прийшли представники заповідника й розповіли, що рубку виявили саме вони ще 1 жовтня, патрулюючи межуючу територію вздовж периметру 235 кв. Розсохівського природоохоронного науково-дослідного відділення. За їхніми словами, тоді кількість знесених дерев становила 40 шт. Лісівники заповідника викликали поліцію та зафіксували факт порушення.

З’ясування, кому ж насправді підпорядкована ця територія із незаконною рубкою, й досі тривають. Екоінспекція посилається на дані порталу ВО "Укрдержліспроект", який відносить ділянку до 235 кварталу Дитятківського лісництва (виділи 29 та 32). Працівники заповідника наполягають, що це суміжна з ними територія і на підтвердження своїх слів надають карту.

Це ще один приклад того, що в Україні існує велика проблема з винесенням в натуру меж об’єктів природно-заповідного фонду.

3. У Волинській області судитимуть членів організованої злочинної групи, яка складалася з директора приватного деревообробного підприємства, його підлеглого та трьох лісівників – працівників Маневицького та Колківського лісових господарств ДП "Ліси України".

Впродовж жовтня-листопада 2023 року спільники незаконно рубали у волинських лісах деревину та перевозили на підконтрольне директору лісопильне виробництво для подальшої переробки. Зловмисники спричинили шкоду довкіллю на понад 7,3 млн грн.

У ході обшуків у лісопильному цеху слідчі виявили та вилучили 1093 колоди незаконно зрубаних дерев та автомобіль марки "Урал". На усе вилучене майно наклали арешт.

У червні правоохоронці Державного бюро розслідувань повідомили організатору та 4 учасникам групи про підозру у незаконній порубці дерев, вчиненій організованою групою (ч. 3 ст. 28 ч. 4 ст. 246 КК України).

dbr.gov.ua

Джерело: dbr.gov.ua.

Трьом лісівникам, які безпосередньо організували незаконне зрізання дерев, інкримінують також перевищення службових повноважень, що спричинило тяжкі наслідки державним інтересам (ч. 3 ст. 365 КК України), а одному з них, котрий вносив неправдиві відомості в офіційні документи – ще і службове підроблення (ч. 1 ст. 366 КК України).

Фігурантами кримінального провадження стали також ще двоє лісничих, які через неналежне виконання службових обов'язків допустили проведення незаконних рубок. Їх звинувачують у  службовій недбалості, що спричинила тяжкі наслідки охоронюваним законом державним інтересам (ч. 2 ст. 367 КК України).

4. Також до суду прокурори вже передали справу, про відкриття якої ЕкоПолітика повідомляла на початку вересня. 3 жителі Шосткинського району без дозволу спиляли 57 дерев породи дуб, а також 1 дерево породи ясень на ділянці лісу, розташованій на перегоні “Макове-Глухів”. Ці “чорні лісоруби” завдали шкоди лісу на загальну суму 1 млн 355 тис. грн.

facebook.com/profile.php?id=100064533106477

Фото: Сумська обласна прокуратура

5. Лісомисливське господарство на Львівщині сплатить до місцевого бюджету майже 800 тис. грн збитків за незаконну порубку лісу. Лісівники не забезпечили належну охорону заказника місцевого значення "Великий ліс", який перебуває під особливою охороною держави.

6. На Львівщині слідчі повідомили про підозру 4 учасникам організованої злочинної групи у незаконній порубці деревини, перевезенні та збуті зрубаних дерев, а також розтраті чужого майна шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем (ч. 2 ст. 246, ч. 5 ст. 191 КК України).

Організаторами групи стали лісничий та місцевий підприємець. Також вони залучили до оборудки двох підпорядкованих лісничому майстрів лісу. Впродовж грудня 2023 – лютого 2024 року вони незаконно рубали дерева у лісових масивах одного зі структурних підрозділів ДП "Ліси України". Отриману деревину потім продавали. Кошти від реалізації підприємець передавав лісничому, а той, своєю чергою, ділив між учасниками групи.

Внаслідок незаконної рубки дерев шкода довкіллю склала близько 200 тис. грн.

7. На Тернопільщині судитимуть лісника одного із лісництв філії "Кременецьке лісове господарство" ДСГП "Ліси України". Він чи то не зміг сумлінно виконати свої обов’язки, чи то закрив очі на порушення, але за фактом допустив вирубування майже 70 дерев, не призначених для рубки. Його службова недбалість завдала шкоди на суму понад 300 тис. грн.

Лісівнику загрожує штраф від 2000 до 4000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправні роботи на строк до 2 років, або обмеження волі на строк до 3 років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років.

tern.gp.gov.ua

Джерело: tern.gp.gov.ua.

Державна екологічна інспекція Південно-Західного округу також повідомляє про покарання, яке отримав “чорний лісоруб” на Миколаївщині. Він незаконно спилював дерева у полезахисній лісовій смузі на території Березнегуватської громади. За знесення 8 дерев він отримав 1,5 року обмеження волі.

Нещодавно ЕкоПолітика розповідала про масштабні тіньові схеми продажу деревини, які, за словами колишніх співробітників, існують у нацпарках.

Читайте також
Невловимі “чорні лісоруби” щомісяця орудують в урочищі “Лани” на Івано-Франківщині
Невловимі “чорні лісоруби” щомісяця орудують в урочищі “Лани” на Івано-Франківщині

Природоохоронці лише констатують порушення, а зловмисники продовжують рубати

У Карпатах за 20 років вирубали майже 10% усього лісу, – ЗМІ
У Карпатах за 20 років вирубали майже 10% усього лісу, – ЗМІ

Це площа Києва, Харкова, Одеси, Львова, Івано-Франківська і Тернополя разом узятих

Єврокомісія пропонує відкласти імплементацію Регламенту ЄС про вирубки лісів на рік
Єврокомісія пропонує відкласти імплементацію Регламенту ЄС про вирубки лісів на рік

Раніше вищий виконавчий орган ЄС отримав численні звернення європейських та світових виробників щодо передчасності застосування цього документу