Антарктида стрімко вкривається зеленню через потепління клімату shutterstock

Антарктида стрімко вкривається зеленню через потепління клімату

Ганна Велика

Дерева вже росли на південному полюсі кілька мільйонів років тому, коли на планеті востаннє було стільки ж CO2 в атмосфері, як сьогодні

Аналіз космічних знімків із супутника Landsat говорить про те, що рослинний покрив найхолоднішого континенту планети збільшився більш ніж у 10 разів за останні кілька десятиліть.

Такі результати оприлюднили британські вчені у статті для журналу Nature Geoscience.

Вчені стверджують, що у 1986 році площа, вкрита рослинністю в Антарктиді, становила менше ніж 1 кв. км, а до 2021 року – майже 12 кв. км зеленого покриву. Вони виявили, що поширення рослин, переважно мохів, прискорилося з 2016 року. Цей час збігається з початком помітного зменшення площі морського льоду навколо Антарктиди. За словами дослідників, тепліші відкриті моря можуть призводити до більш вологих умов, які сприяють росту рослин.

“В антарктичному ландшафті досі майже повністю переважають сніг, лід і скелі, і лише крихітна частка колонізована рослинним світом. Але ця крихітна частка різко зросла, що свідчить про те, що навіть ця величезна та ізольована дика місцевість зазнає впливу кліматичних змін, спричинених людиною", – сказав д-р Томас Роланд з університету Ексетера у Великобританії, який був одним із керівників дослідження.

Науковці вбачають у цьому ознаку поширення глобального потепління на Антарктику, яка теплішає швидше, ніж у середньому по світу. Вони попереджають, що таке поширення може створити умови для проникнення чужорідних інвазивних видів у незайману антарктичну екосистему.

В Арктиці також спостерігається потепління, а у 2021 році на вершині величезної льодовикової шапки Гренландії вперше за всю історію спостережень випав дощ, а не сніг.

Раніше ЕкоПолітика писала про те, що за даними вчених, Антарктида вкриється квітами до 2100 року. Також ми розповідали про скандал, який спалахнув в Україні через гроші на антарктичну програму, та чому тут не варто розводити зраду.

Читайте також
Штучний інтелект і віртуальна реальність допоможуть у боротьбі зі зміною клімату, – вчені
Штучний інтелект і віртуальна реальність допоможуть у боротьбі зі зміною клімату, – вчені

Науковці попереджають, що вплив зміни клімату та екстремальних погодних умов зводить нанівець досягнення розвитку і загрожує добробуту людей і планети

Через зміну клімату в морях Європи можуть почати вирощувати перлини
Через зміну клімату в морях Європи можуть почати вирощувати перлини

Світовий ринок натуральних перлів має щорічний оборот у $11 млн

Найбільший льодовик в італійських Альпах може повністю зникнути до 2040 року
Найбільший льодовик в італійських Альпах може повністю зникнути до 2040 року

У 2024 році його максимальна виміряна товщина становила лише 34 м

Роботи від NASA допоможуть досліджувати танення Антарктиди
Роботи від NASA допоможуть досліджувати танення Антарктиди

Їх буде близько 10, а їхня місія триватиме до 1 року