Промисловці закликали депутатів доопрацювати законопроєкт про промислове забруднення shutterstock

Промисловці закликали депутатів доопрацювати законопроєкт про промислове забруднення

Ганна Велика

Вони рекомендували забезпечити його відповідність реальним умовам роботи підприємств у воєнний час

Члени Національної Асоціації добувної промисловості України звернулися до депутатів Верховної Ради з проханням внести зміни у законопроєкт "Про інтегроване запобігання та контроль промислового забруднення" №11355 і врахувати три критичних зауваження галузі та поточну економічну ситуацію в країні.

Своє звернення вони опублікували на сайті GMK Center.

Учасники ринку закликали народних обранців взяти до уваги наступні фактори під час доопрацювання законопроєкту:

1. Війна в Україні

На думку представників підприємств добувної галузі, максимальний термін у 7 років для переходу на нові екологічні стандарти є недостатнім, оскільки законопроєкт не враховує реальну економічну ситуацію в Україні, яка сильно постраждала через війну. Вони нагадали, що війна суттєво впливає на роботу металургійних підприємств, створюючи додаткові ризики для їхньої діяльності, включаючи загрозу фізичного знищення чи захоплення виробничих об’єктів.

2. Європейська система підтримки бізнесу

Представники сектору ГМК наголосили, що у країнах ЄС існує розвинена система підтримки бізнесу у вигляді багатомільярдних грантів на екологічну модернізацію, що дозволило європейським підприємствам успішно адаптуватися до нових екологічних стандартів. В Україні ж підприємства гірничо-металургійного комплексу зазнали значних втрат, а відсутність державної підтримки для екологічної модернізації тільки ускладнює ситуацію.

Підприємці нагадали, що у країнах ЄС процес адаптації до нових екологічних стандартів тривав близько 30 років при значній державній підтримці. Європейські підприємства отримали щонайменше €803,5 млрд державної допомоги зі структурних фондів ЄС у період 2000-2022 років, з яких майже €200 млрд було виділено лише у 2021-2022 роках.

3. Досвід ЄС

Фахівці Асоціації добувної промисловості України наголосили, що знизити обсяги викидів забруднюючих речовин в повітря до теперішнього рівня підприємства ЄС змогли тільки після майже 30-річного періоду впровадження модернізаційних проєктів, значну частину яких профінансували держави Євросоюзу. При цьому підприємства країн-членів ЄС не стикалися з викликами такого масштабу, як воєнні дії, що суттєво впливають на економічну стабільність і розвиток.

Як вже писала ЕкоПолітика раніше, 20 червня Верховна Рада України ухвалила за основу проєкт Закону “Про інтегроване запобігання та контроль промислового забруднення” №11355. Ми також проаналізували законопроєкт та виявили в ньому недоліки, які можуть призвести до закриття частини підприємств та до колапсу в дозвільній системі.

Читайте також
НДТМ та інтегровані дозволи: як в ЄС проводили екомодернізацію промисловості
НДТМ та інтегровані дозволи: як в ЄС проводили екомодернізацію промисловості

Перехід підприємств Євросоюзу на нові екологічні рейки триває вже не перший десяток років

Як підприємству отримати інтегрований довкіллєвий дозвіл: у Міндовкіллі розповіли
Як підприємству отримати інтегрований довкіллєвий дозвіл: у Міндовкіллі розповіли

Його впровадження передбачене євроінтеграційними зобов’язаннями України

Закон про промзабруднення посилив тиск на промисловість у воєнний час, -  Fastmarkets
Закон про промзабруднення посилив тиск на промисловість у воєнний час, -  Fastmarkets

Це стосується як часової, так і економічної компоненти екомодернізації

Президент підписав закон №11355 про промислове забруднення
Президент підписав закон №11355 про промислове забруднення

Стейкхолдери поцікавилися, чи означає це, що після цього підприємства перебудуються самі, як за помахом чарівної палички