Через зміну клімату 1 млн гектарів Півдня України можуть піти під воду shutterstock

Через зміну клімату 1 млн гектарів Півдня України можуть піти під воду

Катерина Бєлоусова

Якщо глобальна температура підвищиться на 2°C – зміна клімату стане невідворотною

Через зміну клімату, а саме танення льодовиків та підвищення рівня океану, близько 1 мільйона гектарів території Півдня України може піти під воду.

Про це попередила синоптикиня відділу метеопрогнозів Українського гідрометеорологічного центру Олена Палагнюк в інтервʼю для Телеграфу.

Вона підкреслила, що в зоні потенційного затоплення знаходяться населені пункти, туристичні зони, об'єкти інфраструктури та різного типу господарювання, заповідники та екологічно небезпечні об'єкти.

Коли це станеться, залежатиме від темпів глобального потепління. А вони вже перевершують очікування десятирічної давності. Ймовірно, ми цього не застанемо, а наші діти та онуки, цілком можливо, стануть свідками цих змін”, – сказала Палагнюк.

Синоптикиня зазначила, що температура води у Світовому Океані та його рівень бʼють історичні рекорди. Окрім того, надзвичайно швидко тане крига на полюсах, яка відіграє у кліматі планети важливу роль, зокрема вона вберігає від танення материкові льодовики.

“Коли почнуть танути й вони, рівень океану підніметься ще вище і під воду потраплятиме дедалі більше низинних територій материків”, – сказала вона.

За її словами, найбільш уразливими до підвищення рівня океану є острови, зокрема Фіджі.

Палагнюк зазначила, що якщо глобальна температура підвищиться на 2°C – зміна клімату стане невідворотною.  

“Глобальне потепління і зміна клімату – це не про екзотичні фрукти на Поліссі. Це про сильну спеку, затяжні посухи, лісові пожежі, надзвичайні зливи, повені та потопи. А разом з цим – дефіцит води та їжі, кліматичні біженці, – наголосила вона. – Зміну клімату слід сприймати як стихійне лихо і, відповідно, адекватно на неї реагувати”.

Нагадаємо, міністр аграрної політики та продовольства Роман Лещенко заявив, що проблеми з посухою та зміною клімату гостро стоять не тільки в Південній, а й Центральній Україні.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у звіті Всесвітньої метеорологічної організації (ВМО) заявили, що протягом 2025-2100 років загальна вартість бездіяльності оцінюється в $1266 трильйонів, тобто ціна кліматичних дій нижча за бездіяльність.

Читайте також
Екстремально швидке підвищення температури океану лякає науковців
Екстремально швидке підвищення температури океану лякає науковців

Рекордні температури океану вказують на те, що моря нагріваються швидше, ніж очікувалося, і вплив цих змін буде відчуватися скрізь: від полярних шельфових льодовиків до прибережних міст по всьому світу

Венесуела безповоротно втратила всі свої льодовики
Венесуела безповоротно втратила всі свої льодовики

Вона стала першою країною на планеті, яка лишилася без цих важливих частин екосистем через підвищення температур

Ціна кліматичної бездіяльності вища, ніж прийнятих заходів – ВМО
Ціна кліматичної бездіяльності вища, ніж прийнятих заходів – ВМО

Протягом 2025-2100 років загальна вартість бездіяльності оцінюється в $1266 трильйонів

Європа не готова до швидко зростаючих кліматичних ризиків – EEA
Європа не готова до швидко зростаючих кліматичних ризиків – EEA

5 категорій ризиків потребують термінових заходів