Ціна кліматичної бездіяльності вища, ніж прийнятих заходів – ВМО shutterstock

Ціна кліматичної бездіяльності вища, ніж прийнятих заходів – ВМО

Катерина Бєлоусова

Протягом 2025-2100 років загальна вартість бездіяльності оцінюється в $1266 трильйонів

У звіті Всесвітньої метеорологічної організації (ВМО) підтвердили, що 2023 рік був найтеплішим за всю історію спостережень з перевищенням глобальних температур на 1,45°C (± 0,12 °C), однак кліматичне фінансування становить лише близько 1% світового ВВП.

Хоча для обмеження потепління на 1,5°C щорічні кліматичні інвестиції  повинні зрости більш ніж у шість разів, досягнувши майже $9 трильйонів до 2030 року, ціна бездіяльності ще вища, йдеться у звіті ВМО.

Зазначається, що у 2023 році також побито рекорди щодо:

  • рівнів парникових газів;
  • температури поверхні, тепла та підкислення океану;
  • підвищення рівня моря;
  • танення морського льоду в Антарктиді;
  • відступу льодовиків.

Звіт про стан глобального клімату 2023 року показав, що хвилі спеки, повені, посухи, лісові пожежі та тропічні циклони, що швидко посилюються, спричинили нещастя та хаос, перевернувши повсякденне життя мільйонів і завдавши економічних збитків на багато мільярдів доларів.

"Сирени виють за всіма основними індикаторами. Деякі рекорди не просто очолюють чарти, вони руйнують чарти. І зміни прискорюються", – заявив генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш.

Зазначається, що у 2021-2022 роках глобальні фінансові потоки, пов’язані з кліматом, сягнули майже $1,3 трильйона, що майже вдвічі більше, ніж у 2019-2020 роках. Однак все одно спостерігається великий дефіцит фінансування. 

У звіті підкреслили, що для обмеження глобального потепління до 1,5°C фінансування повинно зрости до $10 трильйонів до 2050 року. Протягом 2025-2100 років загальна вартість бездіяльності оцінюється в $1266 трильйонів, однак ця цифра, ймовірно, є різко заниженою.

У ВМО додали, що фінансування адаптації продовжує бути недостатнім. Хоча у 2021-2022 роках воно досягло історичного максимуму в $63 мільярди глобальний дефіцит фінансування адаптації збільшується. За оцінками воно має сягнути $212 мільярдів на рік до 2030 року лише в країнах, що розвиваються.

Генеральна директорка ВМО наголосила, що зміна клімату – це набагато більше, ніж температура і світ максимально наблизився до нижньої межі на 1,5°C, передбаченої Паризькою угодою щодо зміни клімату.

"Спільнота ВМО оголошує світові червону тривогу", – заявила вона.

Зазначається, що збільшення потужностей зеленої енергії “дає надію” на шанс обмеження глобального потепління.

Нагадаємо, оцінка ризиків Європейського агентства з навколишнього середовища (EEA) показала, що Європа не готова до швидко зростаючих кліматичних ризиків, зокрема посилення лісових пожеж, екстремальних погодних умов тощо.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, дослідження архівних документів та статей у США показало, що нафтогазова промисловість була проінформована про потенційно жахливі наслідки спалювання викопного палива для клімату з 1954 року.

Читайте також
Через зміну клімату 1 млн гектарів Півдня України можуть піти під воду
Через зміну клімату 1 млн гектарів Півдня України можуть піти під воду

Якщо глобальна температура підвищиться на 2°C – зміна клімату стане невідворотною

Європа не готова до швидко зростаючих кліматичних ризиків – EEA
Європа не готова до швидко зростаючих кліматичних ризиків – EEA

5 категорій ризиків потребують термінових заходів

У лютому середня температура перевищила кліматичну норму на 1,77°C
У лютому середня температура перевищила кліматичну норму на 1,77°C

Лютий став дев'ятим місяцем поспіль, у якому зареєстрували найвищі температури за всю історію спостережень

ООН закликали вивчити можливості геоінженерії для охолодження планети
ООН закликали вивчити можливості геоінженерії для охолодження планети

Наразі технологія сонячної геоінженерії фактично заборонена