У лютому середня температура перевищила кліматичну норму на 1,77°C Shutterstock

У лютому середня температура перевищила кліматичну норму на 1,77°C

Катерина Бєлоусова

Лютий став дев'ятим місяцем поспіль, у якому зареєстрували найвищі температури за всю історію спостережень

За даними служби моніторингу клімату та погоди ЄС Copernicus у лютому середня температура перевищила показники доіндустріального періоду на 1,77°C та сягнула нового історичного рекорду.

У лютому також зафіксували історичний рекорд температури в океані, адже середньодобова температура досягла 21,09°C, повідомляє Bloomberg.

"Клімат реагує на фактичну концентрацію парникових газів в атмосфері, – сказав директор Copernicus Карло Буонтемпо. – Якщо нам не вдасться їх стабілізувати, ми неминуче зіткнемося з новими глобальними температурними рекордами та їхніми наслідками".

Зазначається, що лютий став дев'ятим місяцем поспіль, у якому зареєстрували найвищі температури за всю історію спостережень.

У матеріалі розповіли, що за останні 12 місяців глобальна температура була найвищою за всю історію – на 1,56°C вище середньої у доіндустріальному періоді. Окрім того, за даними Міжнародного енергетичного агентства, у 2023 році глобальні викиди вуглекислого газу, пов’язані з енергетикою, зросли на 1,1% та сягнули нового максимуму.

У Copernicus підкреслили, що океанічне явище Ель-Ніньо, яке сприяє підвищенню температури океану, слабшає в екваторіальній частині Тихого океану. Однак температура морського повітря в цілому залишалася на надзвичайно високому рівні.

Старша викладачка Грантхемського інституту зміни клімату та навколишнього середовища в Імперському коледжі Лондона Фрідеріке Отто наголосила, що планета нагрівається небезпечними темпами.

"Ми знаємо, що робити — припинити спалювати викопне паливо та замінити його більш сталими, відновлюваними джерелами енергії. Поки ми цього не зробимо, екстремальні погодні явища, посилені зміною клімату, продовжуватимуть знищувати життя та засоби до існування", – сказала вона.

Нагадаємо, за даними служби моніторингу клімату та погоди ЄС Copernicus, у 2023 році середні температури на 1,52​​°C перевищили показники доіндустріального періоду.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, дослідження архівних документів та статей у США показало, що нафтогазова промисловість з 1954 року була проінформована про потенційно жахливі наслідки спалювання викопного палива для клімату.

Читайте також
Екстремально швидке підвищення температури океану лякає науковців
Екстремально швидке підвищення температури океану лякає науковців

Рекордні температури океану вказують на те, що моря нагріваються швидше, ніж очікувалося, і вплив цих змін буде відчуватися скрізь: від полярних шельфових льодовиків до прибережних міст по всьому світу

Венесуела безповоротно втратила всі свої льодовики
Венесуела безповоротно втратила всі свої льодовики

Вона стала першою країною на планеті, яка лишилася без цих важливих частин екосистем через підвищення температур

Через зміну клімату 1 млн гектарів Півдня України можуть піти під воду
Через зміну клімату 1 млн гектарів Півдня України можуть піти під воду

Якщо глобальна температура підвищиться на 2°C – зміна клімату стане невідворотною

Ціна кліматичної бездіяльності вища, ніж прийнятих заходів – ВМО
Ціна кліматичної бездіяльності вища, ніж прийнятих заходів – ВМО

Протягом 2025-2100 років загальна вартість бездіяльності оцінюється в $1266 трильйонів