В Україні заборонили продаж бензину "Євро-3 та 4" Shutterstock

В Україні заборонили продаж бензину "Євро-3 та 4"

Катерина Бєлоусова

Заборону призупинили на початку повномасштабного вторгнення для подолання паливної кризи

Кабінет міністрів достроково вніс зміни до Технічного регламенту щодо вимог до автомобільних бензинів, які відновлюють вимоги до якості пального не нижче за екологічний стандарт "Євро 5". 

Таке рішення вводить заборону на продаж пального нижчих екологічних стандартів "Євро-3" і "Євро-4", повідомляє представник уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук у Telegram.

Він пояснив, що зміни імплементують положення актів законодавства ЄС (Директив №98/70/ЄС та № 1999/32/ЄС) щодо заборони продажу етилованого бензину та встановлення вимог на паливо.

Як відомо, заборону призупинили на початку повномасштабного вторгнення для подолання паливної кризи. Передбачалося, що норма діятиме до припинення або скасування воєнного стану в Україні.

Мельничук додав, що уряд також:

  • схвалив законопроєкт "Про внесення змін до Адмінкодексу, Кримінального кодексу щодо охорони водних біоресурсів та середовища їх існування", який посилює відповідальність за порушення законодавства у сферах рибного господарства та аквакультури, правил рибальства та охорони водних біоресурсів;
  • виклав у новій редакції Порядок користування землями водного фонду з метою приведення його у відповідність до норм Водного і Земельного кодексів України, законів "Про внутрішній водний транспорт" та "Про управління відходами";
  • схвалив Стратегію розвитку територій у зоні відчуження і зоні безумовного (обов’язкового) відселення на 2024-2032 роки, яка спрямована на визначення перспективних напрямів ефективного використання цієї території, її розвитку тощо.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Європейська бізнес асоціація закликала уряд терміново вжити заходи для відновлення роботи компаній у галузі управління небезпечними відходами. Адже з 9 січня в Україні будь-яка діяльність у цій сфері протизаконна.

Читайте також
Рубки переформування: в Кабміні створили ще одну загрозу українському довкіллю
Рубки переформування: в Кабміні створили ще одну загрозу українському довкіллю

Уряд може перетворити рубки переформування на спосіб масової заготівлі товарної деревини

В Україні через три роки остаточно заборонять суцільні рубки лісу в Карпатах
В Україні через три роки остаточно заборонять суцільні рубки лісу в Карпатах

Нова постанова запроваджує чітку систему контролю та спрощує процес відновлення лісів після бойових дій