У Бельгії запустили виробництво етанолу з вловлених металургійних викидів shutterstock

У Бельгії запустили виробництво етанолу з вловлених металургійних викидів

Катерина Бєлоусова

Технологія дозволить скоротити щорічні викиди заводу на 125 000 тонн

У Генті, Бельгія, металургійна компанія ArcelorMittal запустила виробництво етанолу з уловлених парникових газів, що утворюються при виробництві сталі, на заводі Steelanol.

Це перше промислове виробництво етанолу компанії та перший її європейський проєкт з уловлювання та утилізації вуглецю (CCU), йдеться у релізі ArcelorMittal.

Зазначається, що завод побудували у грудні 2022 року, після чого проводили "холодні" пусконалагоджувальні роботи. Після цього в установку ввели біокаталізатор, так званий процес інокуляції, щоб запустити ріст мікроорганізмів і перевірити виробництво нових молекул. У червні 2023 року в інокуляторі були отримані перші зразки, що містять етанол.

В повідомленні пояснили, що на заводі використовують технологію LanzaTech. Її принцип схожий на роботу пивоварні. Так бактерії замість дріжжів споживають гази, які відводяться з доменної печі, а не цукор, та виробляють етанол.

В компанії розповіли, що 7 листопада запустили перше промислове виробництво етанолу в одному з чотирьох біореакторів. У найближчі місяці очікується подальше нарощування виробництва. 

“Завод може виробляти 80 мільйонів літрів етанолу. Він має потенціал для скорочення щорічних викидів вуглецю на заводі в Генті на 125 000 тонн”, – наголосили у повідомленні.

Зазначається, що проєкт отримав фінансування з різних джерел, зокрема від програми ЄС Horizon 2020 та Європейського інвестиційного банку, для проведення подальших досліджень і розробок, а також розширення проєкту. 

Нагадаємо, американська металургійна компанія Nucor оголосила про посилення цілей зі скорочення викидів парникових газів для Scope 1 та 2 на 35% до 2030 року та досягнення вуглецевої нейтральності до 2050.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, науковці з Індії розробили нову енергоефективну технологію  NCoE-CCU IIT Bombay з вловлювання вуглекислого газу та перетворення його на CO, з потенціалом для застосування в металургійному секторі.

Читайте також
Європа скоротила викиди парникових газів минулого року на 5%
Європа скоротила викиди парникових газів минулого року на 5%

При цьому в світі у 2023 році викиди вуглекислого газу від спалювання викопного палива зросли приблизно до 37 мільярдів тонн

Швейцарська Climeworks відкрила найбільший у світі завод з видобутку CO2 з повітря 
Швейцарська Climeworks відкрила найбільший у світі завод з видобутку CO2 з повітря 

Це вже друге комерційне підприємство прямого вловлювання повітря (DAC) цієї компанії в Ісландії

У США виділяють $28 млн на розробку технологій очищення чавуну та сталі
У США виділяють $28 млн на розробку технологій очищення чавуну та сталі

Фінансування підтримає деякі з найпередовіших розробок з декарбонізації сталеливарної промисловості

Apple планує стати вуглецево-нейтральною компанією до 2030 року
Apple планує стати вуглецево-нейтральною компанією до 2030 року

Apple планує працювати з чистою енергією та використовувати перероблені матеріали для виробництва