Експерти звернули увагу екокомітету на “гострі кути” нового законопроєкту про ОВД shutterstock

Експерти звернули увагу екокомітету на “гострі кути” нового законопроєкту про ОВД

Катерина Бєлоусова

Більшість запропонованих численних змін процедури ОВД спрямовані на регуляцію процедури

Асоціація професіоналів довкілля PAEU закликала Комітет ВРУ з питань екологічної політики та природокористування врахувати зауваження бізнесу та недопустити неспіврозмірного регулювання дозвільної процедури з оцінки впливу на довкілля.

Дозвільна процедура ОВД наразі є найбільш дискусійною серед всіх зацікавлених сторін та сприймається критично усіма учасниками, повідомляє Офіс сталих рішень.

Як відомо, екокомітет проведе засідання 29 березня о 15:00, на якому розгляне законопроєкт №8410 “Про внесення змін до Закону України "Про оцінку впливу на довкілля". 

Зазначається, що процедура ОВД здійснюється вже 5 років. Проте окремі норми, встановлені Директивою 2011/92/ЄС та запропоновані Законом про ОВД, не були реалізовані. Зокрема:

  • експертні комісії з ОВД;
  • узгодження альтернативного варіанту здійснення планованої діяльності;
  • узгодження додаткових заходів і дій із запобігання, уникнення, зменшення (пом’якшення), усунення, обмеження впливу господарської діяльності на довкілля.

“Авторами законодавчої ініціативи неодноразово розроблялися проєкти щодо внесення змін до Закону, у більшості випадків спрямовані на регуляцію процедури”, – підкреслили в PAEU.

Президентка Асоціації PAEU Людмила Циганок наголосила, що попри публічну декларацію "відкритості та співпраці", офіційна позиція Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів викликає безліч питань, а саме:

  • нівелювання вимог Закону "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності";
  • гарантованого повноцінного розгляду кожної пропозиції;
  • самих обґрунтувань відхилень пропозицій PAEU.

Зазначається, що Міндовкілля відхилило пропозиції PAEU щодо:

  • ознайомлення суб’єкта господарювання з отриманими пропозиціями та зауваженнями під час консультацій з уповноваженими органами влади для належної оцінки впливу на довкілля планованої діяльності, врахування пропозицій та зауважень всіх зацікавлених сторін, визначення рівня деталізації ОВД, врахування чи обґрунтованого відхилення у звіті з ОВД;
  • релокації підприємств без проходження ОВД;
  • оприлюднення інформації про отримання висновку з ОВД та рішення про провадження планованої діяльності в залежності від часу їх отримання;
  • визначення уповноваженим органом екологічних умов провадження планованої діяльності у випадку визнання недопустимою запропонованої діяльності;
  • виключення необхідності розроблення та погодження додаткових планів післяпроєктного моніторингу (ППМ) та оприлюднення його результатів;
  • тимчасово, на період дії воєнного стану призупинити ППМ.

В PAEU підкреслили, що пропозиція щодо виключення як підстави відмови у висновку з ОВД визнання громадських слухань такими, що не відбулися через неявку суб’єкта господарювання, а також порушення ним законодавства про проведення громадських слухань Міндовкілля не розглянуло.

Раніше ЕкоПолітика проаналізувала урядовий законопроєкт №8410 "Про оцінку впливу на довкілля" та поспілкувалася з експертами, щоб оцінити зміни.

Читайте також
ОВД в Україні не працює, а лісгоспи витрачають мільйони на її проведення, — Держлісагентство
ОВД в Україні не працює, а лісгоспи витрачають мільйони на її проведення, — Держлісагентство

З 2018 року державні лісгоспи витратили 65 мільйонів гривень на проведення ОВД

В Україні вкотре підняли тему неефективності процедури ОВД: в мережі розгорілась дискусія
В Україні вкотре підняли тему неефективності процедури ОВД: в мережі розгорілась дискусія

Позиція PAEW викликала жваву та жорстку дискусію в екоспільноті

Міндовкілля презентувало новий реєстр оцінки впливу на довкілля
Міндовкілля презентувало новий реєстр оцінки впливу на довкілля

Оновлена процедура дозволила скоротити строки ОВД та змінити способи інформування громадськості