В ЄС хочуть отримати €140 млрд завдяки дорогим нафті та газу shutterstock

В ЄС хочуть отримати €140 млрд завдяки дорогим нафті та газу

Катерина Бєлоусова

Компанії отримали величезний прибуток, оскільки їхні доходи пов’язані з ціною на дорогу нафту та газ

В ЄС хочуть отримати €140 млрд за рахунок 33% податку на надприбуток енергетичних компаній за 2022 фінансовий рік та направити ці кошти на підтримку домогосподарств і підприємств.

Голова ЄС з питань клімату Франс Тіммерманс заявив, що плани щодо "внеску солідарності" є необхідною відповіддю на дефіцит енергопостачання та високі ціни, повідомляє The Guardian.

"Ера дешевого викопного палива закінчилася. І чим швидше ми переходимо до дешевих, чистих і власних відновлюваних джерел енергії, тим швидше ми будемо несприйнятливі до енергетичного шантажу з боку росії", – сказав Тіммерманс.

В матеріалі зазначили, що це може  посилити тиск на прем'єр-міністрку Великобританії Ліз Трасс, щоб вона скасувала своє рішення не продовжувати податок на надприбуток в країні для нафтогазових компаній, який встановлений ​​на рівні 25%. Окрім того, Трасс не просить споживачів і підприємства скоротити споживання енергії взимку.

Також Єврокомісія хоче, щоб країни-члени ЄС підписали юридично зобов’язуючу мету скоротити споживання електроенергії на 10% загалом і на 5% у години пік за допомогою кампаній підвищення ефективності та стимулів.

План відображає вже узгоджену добровільну мету скорочення споживання газу на 15% до кінця весни 2023 року. 

Хоча Єврокомісія пропонує, щоб нафтогазові компанії сплачували 33% "внеску солідарності" від своїх прибутків, країни-члени ЄС можуть вільно встановлювати вищі збори. Компанії отримали величезний прибуток, оскільки їхні доходи пов’язані з ціною на дорогу нафту та газ. 

“Виробники електроенергії з низьким вмістом вуглецю, такі як вітрові, сонячні та атомні компанії, матимуть свої доходи до €180 за мегават-годину, що менше половини поточної ринкової ціни”, – йдеться в матеріалі.

В ЄС очікують залучити €25 мільярдів податку від виробників викопного палива, тоді як обмеження для компаній з низьким вмістом вуглецю, як очікується, залучить €117 мільярдів. Доходи планують передавати споживачам у вигляді прямих знижок, для фінансування заходів з підвищення енергоефективності або переходу на технології з низьким вмістом вуглецю.

В матеріалі пояснили, що ці плани мають обговорити 27 міністрів енергетики блоку наприкінці вересня з вимогою швидкого ухвалення закону до зими. Ціни на газ і електроенергію досягли історичного максимуму з моменту російського вторгнення в Україну, під час якого рф різко скоротила поставки до Європи. Наразі на частку росії припадає лише 9% імпорту газу в ЄС, порівняно з 40% до вторгнення.

Нагадаємо, в ЄС протягом травня-серпня 2022 року сонячна генерація зросла на 28%, що дозволило заощадити 20 млрд м3 газу, імпорт якого коштував би €29 млрд.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, депутати Європарламенту проголосували за підвищення частки ВДЕ в кінцевому споживанні в блоці до 45% до 2030 року.

Читайте також
В Україні порушили питання високих податків для заповідників
В Україні порушили питання високих податків для заповідників

Деякі нацпарки вже заборгували мільйони гривень

За останні два роки не зроблено нічого суттєвого для екологічного бізнесу, — нардепка
За останні два роки не зроблено нічого суттєвого для екологічного бізнесу, — нардепка

На думку Мезенцевої, екобізнесу потрібна державна підтримка, виражена в податках

Міндовкілля хоче підвищити податок на сміття
Міндовкілля хоче підвищити податок на сміття

Вивозити відходи на полігони буде значно дорожче, ніж сортувати та утилізовувати на переробних заводах

Програма Ukraine Facility: які реформи має впровадити Міндовкілля
Програма Ukraine Facility: які реформи має впровадити Міндовкілля

Їхнє виконання передбачене протягом 2024-2026 років