На узбережжя Чорного моря війна “викинула” ще декількох дельфінів. Фото 18+ facebook.com/rusevivan

На узбережжя Чорного моря війна “викинула” ще декількох дельфінів. Фото 18+

Катерина Бєлоусова

Здорові дельфіни мають сильну імунну систему і їх загибель від інфекцій вкрай рідкісна. Основна причина військові дії

У нацпарку "Тузлівські лимани", що на Одещині знову знайшли 3 загиблих дельфінів азовки, а неподалік  від нацпарку ще одного дельфіна-білобочку.

Через бойові дії тварини стають “сліпими” через гідролокатори надводних та підводних човнів, хворіють, потрапляють в сітки та підриваються на мінах, пише біолог НПП "Тузлівські лимани" Іван Русєв у Faacebook.

Як відомо, війська рф перекрили судноплавство в Чорному морі та замінували північно-західну частину акваторії моря, а внаслідок використання гідролокаторів (сонарів) створюються потужні звуки, які негативно впливають на здоров`я тварин. Коли дельфіни потрапляють у зону опромінення навігаційних приладів суден це виводить з ладу їх органи навігації та ехолокації. 

“Страждають дельфіни також і від потужних вибухів у час бомбардування, яке продовжується вже декілька днів підряд. При уражені органів навігації і слуху, дельфіні не можуть застосувати ехолокацію, тобто вони стають фактично "сліпими"”, – зазначив Русєв.

Втративши орієнтацію  тварини втрачають акустичний контроль над середовищем. "Сліпі" дельфіни знаходяться в стресі та паніці, не можуть орієнтуватися в просторі. В результаті вони потрапляють на усілякі перешкоди, зокрема й міни, розбиваються об скелі, а також не можуть вполювати рибу та швидко виснажуються.  

Ослаблені тварини страждають від захворювань, віруси яких в них живуть постійно. Вони також трапляються в сітки турецьких рибалок, навіть не реагуючи на пінгери (спеціальний пристрій-відлякувач дельфінів, які турецькі рибалки встановлюють на сітках).

“Російські вчені причиною багато-чисельної загибелі дельфінів в Чорному морі під час воєнних дій називають інфекційні хвороби та потрапляння в сітки. Ці версії ми спростовуємо вищевказаними аргументами”, – зазначив Русєв. 

facebook.com/rusevivan facebook.com/rusevivan facebook.com/rusevivan

Він пояснив, що здорові дельфіни мають сильну імунну систему і їх загибель від інфекцій  вкрай рідкісна. Основна причина військові дії.

Для відновлення популяцій дельфінів після перемоги необхідно швидко  створити в Північно-Західній акваторії Чорного моря заповідник чи національний природний парк,  великі за площею (не менше 3000 км. кв.) або суттєво збільшити акваторії Національний природний парк "Тузлівські лимани".

facebook.com/rusevivan

Нагадаємо, стало відомо, скільки дельфінів вбила війна, розв'язана росією.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, жертвами війни росії стало кілька тисяч дельфінів у Чорному морі.

Читайте також
На Києвщині у Обухівській громаді безкоштовно будуть вакцинувати тварин
На Києвщині у Обухівській громаді безкоштовно будуть вакцинувати тварин

Вакцинація буде відбуватися спеціалістами ветеринарної медицини

У Києві будуть виловлювати та стерилізувати безпритульних тварин
У Києві будуть виловлювати та стерилізувати безпритульних тварин

Не випускайте домашніх улюбленців на самовигул

У Гостомелі можна безкоштовно чіпувати та вакцинувати домашніх тварин
У Гостомелі можна безкоштовно чіпувати та вакцинувати домашніх тварин

Коти повинні бути у переносках, а собаки у намордниках та з повідками

На Дніпропетровщині через війну збільшилась кількість тварин
На Дніпропетровщині через війну збільшилась кількість тварин

На думку експертів, дикі тварини “вимушено мігрують” через війну