До 2060 року кількість пластикових відходів збільшиться втричі, – дослідження shutterstock

До 2060 року кількість пластикових відходів збільшиться втричі, – дослідження

Катерина Бєлоусова

Разом з пластиком у довкілля потрапляє понад 350 000 різних хімічних речовин

Новий звіт Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) показав, що до 2060 року кількість пластикових відходів у світі збільшиться втричі і перевищить мільярд тонн.

Це відбудеться попри зусилля зі скорочення виробництва первинного пластику, переробки та зменшення відходів, повідомляє Green Queen.

"Забруднення пластиком є ​​однією з найбільших екологічних проблем 21-го століття, що завдає великої шкоди екосистемам і здоров’ю людей", – заявив глава ОЕСР Матіас Корманн.

Звіт збігається з зобов'язаннями країн-членів ООН активізувати зусилля щодо скорочення виробництва та використання пластику, а також збільшити зусилля з переробки.

Проте ОЕСР стверджує, що навіть за умови агресивних зусиль, спрямованих на зменшення попиту, використання та покращення глобальних зусиль з переробки, виробництво пластику, ймовірно, подвоїться до 2060 року. 

За прогнозами, нове виробництво пластику перевищить 1,2 мільярда тонн. У 2019 році виробництво пластику подвоїлося у порівнянні з 1999 роком і склало понад 460 мільйонів тонн.

Разом з пластиком у довкілля потрапляє понад 350 000 різних хімічних речовин.

"Вплив, який ми починаємо спостерігати сьогодні, досить великий, щоб вплинути на важливі функції планети Земля та її систем", – сказала Бетані Карні Алмрот, співавторка дослідження.

Пластикове забруднення вже охопило всю планету. Так мікропластик вперше знайшли в Арктиці у глибоководних відкладеннях обсерваторій HAUSGARTEN, де його рівень складав 13 000 частинок на кілограм осаду. Також в матеріалі зазначили, що цей мікропластик споживається арктичним зоопланктоном, що знаходиться в основі харчових ланцюгів.

Збільшення кількості пластику частково буде обумовлено зростанням населення, особливо в країнах Азії та Африки, однак глобально скоординована політика може призвести до зниження таких цифр. 

У звіті зазначили, що зростання пластикових відходів може бути низьким – до 12% – при значному посиленні зусиль. Адже майже 100 мільйонів тонн пластикових відходів або неправильно обробляються, або потрапляють в навколишнє середовище, що спричиняє смерть понад мільйона морських птахів і понад 100 000 морських ссавців щороку.

Нагадаємо, дослідження EIA показало, що загроза від пластику така ж серйозна, як і від зміни клімату.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, американські вчені знайшли спосіб знищити пластик всього за добу.

Читайте також
Українців закликають відмовитись від штучних квітів у поминальні дні
Українців закликають відмовитись від штучних квітів у поминальні дні

Живі квіти та рослини будуть виглядати ефектніше і, голове, не будуть нести ніякої шкоди довкіллю

Українців закликають відмовитися від штучних квітів на кладовищах: які причини
Українців закликають відмовитися від штучних квітів на кладовищах: які причини

Низка громад вже заборонила штучні квіти на своїх територіях

Харківські екоактивісти самостійно перероблятимуть пластик на нові речі
Харківські екоактивісти самостійно перероблятимуть пластик на нові речі

За підтримки Словенії вдалося придбати подрібнювач пластику та екструдер

В ЄС індустрія переробки пластику опинилася під загрозою
В ЄС індустрія переробки пластику опинилася під загрозою

В ЄС готують новий Регламент щодо упаковки та відходів упаковки, який встановлює вимоги щодо вмісту вторинної сировини та рівня переробки