В Україні обговорили використання води для генерації зеленого водню: головні тези shutterstock

В Україні обговорили використання води для генерації зеленого водню: головні тези

Олена Яценьо

На зустрічі зазначили, що Україна належить до малозабезпечених водними ресурсами країн

Під час використання води для виробництва "зеленого" водню потрібно враховувати не тільки економічні, а й екологічні та соціальні аспекти.

Таке переконання висловили в Державному агентстві з енергоефективності та енергозбереження під час дискусії, організованій агентством спільно з Energy Club.

"Хочу звернути увагу на те, що є дві полярні думки. Перша з них – стан водних ресурсів не є критичною проблемою для виробництва водню. Інша – Україна належить до малозабезпечених водними ресурсами країн. Тому ми повинні враховувати розподіл, географію, якість водних ресурсів. Адже це безпосередньо впливає на здатність і вартість виробництва водню", – сказав голова Держенергоефективності Валерій Безус.

Плануючи розбудову перспективних виробництв, які розраховують на водний ресурс, треба враховувати не тільки технологічні та економічні аспекти, а й соціально-політичні, уважають в агентстві. Ідеться про пріоритетність води для потреб суспільства, тому що в певних регіонах нестача питної води є реальністю або найближчою перспективою.

Водночас завдяки проєктам із генерації водню можна досягти синергетичного ефекту під час розв'язання питань водних ресурсів.

"Якщо ми розбудовуємо публічно-приватне партнерство і потрібно розв'язати, наприклад, проблему очищення шахтних вод, то доцільним є залучення бізнесу, який планує виробництво водню. У цьому випадку очищення води буде потрібним із погляду розв'язання не лише екологічних, а й технологічних питань. Маємо синергетичний ефект", – пояснив Безус.

Зі свого боку фахівці "Укргідроенерго" повідомили про активне дослідження можливостей встановлення електролізного виробництва водню потужністю 1 МВт на Дніпровській ГЕС.

Конкретні розрахунки обсягу води для потреб в генерації водню навів директор Інституту відновлюваної енергетики НАН України Степан Кудря.

Водночас у Держводагентстві рекомендують використання гірничо-шахтних вод, морської води та потенціалу Дунаю для водневої енергетики.

Загалом, учасники дійшли згоди, що розвиток нової галузі – водневої економіки – має бути виваженим із урахуванням усіх аспектів водних ресурсів у країні, екологічних вимог і потреб суспільства.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що найбільша гідроенергетична компанія країни "Укргідроенерго" досліджує можливості виробництва та використання "зеленого" водню з використанням відновлюваного потенціалу українських гідроелектростанцій, зважаючи на світовий досвід.

Читайте також
США витратить $750 мільйонів на виробництво зеленого водню
США витратить $750 мільйонів на виробництво зеленого водню

Це допоможе досягти мети щодо зменшення вартість виробництва зеленого водню до $1 за кілограм

Австралія інвестує $92 мільйонів у будівництво потужного центру зеленого водню
Австралія інвестує $92 мільйонів у будівництво потужного центру зеленого водню

Центр введуть в експлуатацію орієнтовно у середині 2028 року

США випробують водневу технологію скорочення металургійних викидів на 90%
США випробують водневу технологію скорочення металургійних викидів на 90%

Фінансування виділили в рамках масштабної програми декарбонізації промисловості на $171 мільйон