Головний "чорний" лісоруб Харківщини сяде за ґрати через хабар директору НАБУ

Головний "чорний" лісоруб Харківщини сяде за ґрати через хабар директору НАБУ

Олена Яценьо

У 2019-му скандального чиновника вишпетив Зеленський

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) визнав винним ексдиректора держпідприємства "Гутянський лісгосп" Віктора Сису в спробі підкупу детектива Національного антикорупційного бюро (НАБУ).

Його засудили до 5,5 років позбавлення волі з конфіскацією майна, повідомила пресслужба ВАКС. Вирок скандальному ліснику ухвалили в четвер, 17 лютого.

"Колегія суддів ВАКС визнала винним колишнього керівника державного підприємства "Гутянське лісове господарство" в скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 369 КК України. Суд призначив йому покарання у вигляді позбавлення волі строком на 5 років 6 місяців із конфіскацією частини майна", – ідеться в повідомленні.

Водночас суд відмовив змінити запобіжний захід зазначеній особі із застави на утримання під вартою, про що просив прокурор.

Згідно з матеріалами справи, у жовтні 2019 року Сиса запропонував 100 тисяч доларів хабаря старшому детективу НАБУ за закриття кримінального провадження щодо працівників лісгоспу. Ідеться про протиправне відчуження значних обсягів деревини, що належить держпідприємству, а також продаж лісоматеріалів за заниженими цінами на користь підконтрольним йому приватним суб'єктам господарювання. Як наслідок, держпідприємство недоотримало 50 мільйонів гривень.

Вирок ВАКС може бути оскаржено протягом 30 днів із моменту його оголошення в суді апеляційної інстанції.

Адвокат Сиси Костянтин Дорошенко сказав, що рішення суду оскаржуватимуть.

Зазначимо, що Віктор Сиса став відомим у липні 2019 року після того, як президент Володимир Зеленський публічно зателефонував йому під час наради щодо вирубування лісів на Харківщині.

Тоді Зеленському сказали, що Сиса – найбільший "чорний" лісоруб у регіоні, після чого президент узяв телефон та запросив його на розмову.

"Пане Сисо? Ми тут на вас чекаємо. Ви в Києві? Зайдіть завтра до Офісу президента о десятій", — сказав тоді президент.

Як пише НВ, ще одну кримінальну справу, у якій фігурує Сиса, 14 лютого було передано до суду. Начальник Слідчого управління головного управління Нацполіції в Харківській області Сергій Болвінов повідомив, що група "чорних лісорубів" на чолі з колишнім начальником Гутянського лісгоспу звинувачується в незаконному вирубуванні лісу на пів мільйона гривень (ст. 246).

За версією слідства фігуранти незаконно вирубували та перевозили деревину в лісгоспі. Під час обшуків правоохоронці вилучили зрубану деревину, інструменти для вирубки та вантажівки.

Болвінов розповів, що вирубаний ліс транспортували вночі на автомобілях із вимкненими фарами. За версією правоохоронців, членами групи чорних лісорубів були троє людей. Очолював об'єднання колишній керівник Гутянського лісгоспу. Членами групи також стали водії автомобілів-маніпуляторів. Болвінов зазначив, що причетність підозрюваних підтверджують експертизи.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у Львівській області агенти Служби безпеки України викрили капітана патрульної поліції одного з відділень Дрогобицького відділу поліції. Його підозрюють в організації корупційної схеми систематичних поборів із перевізників лісопродукції.

Читайте також
Львівській чиновниці Олександрі Сладковій обрали запобіжний захід: деталі справи
Львівській чиновниці Олександрі Сладковій обрали запобіжний захід: деталі справи

Олександра Сладкова протягом 2019-2023 років очолювала управління екології та природних ресурсів Львівської міської ради

На Закарпатті судитимуть підприємця, який привласнив 3 млн грн з лісових програм
На Закарпатті судитимуть підприємця, який привласнив 3 млн грн з лісових програм

Йому загрожує до 12 років позбавлення волі та конфіскація майна

Заступницю Садового викрили на відмиванні коштів на очистці озера – ЗМІ
Заступницю Садового викрили на відмиванні коштів на очистці озера – ЗМІ

Олександра Сладкова протягом 2019-2023 років очолювала управління екології та природних ресурсів