Глобальні інвестиції у водневу енергетику можуть перевищити $300 млрд electroblues.com.ua

Глобальні інвестиції у водневу енергетику можуть перевищити $300 млрд

На Європу випадатиме близько 45% від загальної суми

У разі, якщо всі заплановані водневі проєкти буде реалізовано, у цьому десятилітті глобальні інвестиції в їх виконання перевищать 300 мільярдів доларів.

Водночас велика частина запланованих у світі водневих проєктів і найбільша частина пов'язаних інвестицій буде зосереджена в Європі. Про це йдеться у звіті бізнес-групи Hydrogen Council, підготовленому у співпраці з консалтинговою компанією McKinsey, повідомляє Reuters.

Загалом у всьому світі оголошено про 228 водневих проєктів. Із них 55%, або 126 проєктів, буде зосереджено в Європі. Водночас інвестиції в їх реалізацію можуть сумарно перевищити $300 млрд. Це 1,4% від загального обсягу інвестицій в енергетичний сектор. На Європу випадатиме близько 45% від загальної суми.

Як пояснив виконавчий директор Hydrogen Council Деріл Вілсон, лідерство Європи в питаннях реалізації водневих проєктів можна пояснити ранніми інвестиціями в ланцюжки постачання водню й низкою проєктів, серед яких – водневі потяги в Німеччині.

Зазначається, що Європейський Союз зробив водень ключовим елементом своєї мети зі скорочення викидів парникових газів до 2050 року і в цьому десятилітті планує встановити 40 ГВт електролізерів – обладнання для виробництва водню без викидів із використанням води й поновлюваних джерел енергії. Нині загальна потужність електролізерів, наявних на території ЄС, становить менш ніж 0,1 ГВт.

Більшість зі 126 європейських проєктів планують запустити в найближчі десять років з упором на поновлюваний водень або водень на базі викопного палива з використанням технологій для уловлювання викидів. Зокрема, провідні європейські компанії, такі як Royal Dutch Shell Plc, BMW, Microsoft Corp і Sinopec, планують збільшити інвестиції у водень ушестеро до 2025 року порівняно з рівнями 2019 року.

Крім того, Євросоюз має намір збільшити масштаби декарбонізації виробництва сталі, важкого транспорту і хімікатів. Для цього планується використовувати в процесі виплавки водень. За оцінкою міжнародної консалтингової компанії Roland Berger, перехід на безвуглецеве виробництво сталі до 2050 року коштуватиме сталеливарній промисловості ЄС €100 млрд.

Як писала ЕкоПолітика, Європарламент остаточно схвалив створення Фонду відновлення і стійкості на 672,5 млрд євро, який є основною частиною плану з відновлення європейської економіки після пандемії (750 млрд євро), відомого як "Наступне покоління ЄС".

Читайте також
У США інвестиції у новітні кліматичні технології зросли вдесятеро за 2023 рік
У США інвестиції у новітні кліматичні технології зросли вдесятеро за 2023 рік

На чисті технології припадає 5% приватних інвестицій США

Світові інвестиції у кліматичні технології впали до найнижчого рівня за 5 років
Світові інвестиції у кліматичні технології впали до найнижчого рівня за 5 років

Інвестицій у кліматичні технології склали понад 11% загального інвестиційного ринку стартапів

Чехія планує інвестувати €12 мільйонів в українські котельні на біомасі
Чехія планує інвестувати €12 мільйонів в українські котельні на біомасі

Держенергоефективності працює над зняттям бар’єрів для виробників тепла з альтернативних видів палива

Інвестиції у стартапи з кліматичних технологій збільшилися на 210%, – PwC
Інвестиції у стартапи з кліматичних технологій збільшилися на 210%, – PwC

Існує чітка різниця між декарбонізацією сектора та досягненням поступового прогресу в секторі