Як кліматичні зміни зачеплять кожного жителя планети: чим можна зарадити shutterstock

Як кліматичні зміни зачеплять кожного жителя планети: чим можна зарадити

Катерина Бєлоусова

На сьогодні людство споживає на 50% більше природних ресурсів, аніж планета може заповнити

Зростання температури на Землі – це проблема всіх країн світу, у тому числі й України. Масштабна зміна клімату спричиняє стихійні катастрофи – від посух до ураганів та повеней, призводить до руйнування екосистем та зникнення видів, а також завдає шкоди світовій економіці.

Для того щоб заокеанські фрукти потрапили на ваш стіл, вони проходять довгий шлях: від вирощування на плантаціях з хімічними добривами до транспортування за тисячі кілометрів і літрів палива. Все це несе величезну вуглецеву ціну. Про це йдеться у публікації на НВ. Бізнес.

“На сьогодні людство споживає на 50% більше природних ресурсів, аніж планета може заповнити. А 9 із 10 мешканців Землі не мають можливості дихати чистим повітрям, що призводить до смерті 7 млн людей щорічно. Проте багато людей продовжують палити сміття та листя, з якого виділяються токсичні продукти горіння, зокрема CO2. Саме тому проблеми екології та глобального потепління стосуються кожного”, – сказано в матеріалі.

Людська діяльність призводить до великої кількості викидів парникових газів, зокрема CO2, який найбільше "нагріває" повітря і провокує танення вічної мерзлоти. За підрахунками, з 1901 до 2010 року рівень світового океану піднявся на 19 см, а швидкість підйому втричі швидше, ніж була 100 років тому.

Автори зазначають, що парниковий ефект, як і СО2 зокрема – це не тотальне зло. Однак за останнє століття киснево-вуглекислий баланс порушився, і тому зростання температури стало каталізатором цвітіння морів і вивільнення скупчень метану з льодовиків, що тануть, в океан. Все це прискорює потепління.

Також зміни клімату прискорює вирубування лісів для сільськогосподарської діяльності або їхнє зникнення з природних причин. А одне дерево виробляє близько 120 кг кисню на рік. Цього достатньо, щоб забезпечити киснем двох людей. 

Через неконтрольоване вирубування лісів стаються посухи, лісові пожежі, циклони, екстремальна спека, повені.

У майбутньому катаклізми, спричинені змінами клімату, можуть стати частим явищем на всій планеті, зокрема і в Україні. 

“Видання The New York Times на початку цього року розробило інтерактивну карту, на якій можна оцінити основні ризики через глобальні зміни клімату. На території України прогнозуються значні посухи – і водночас частина країни страждатиме від злив. Крім того, така недуга, як астма, може здолати кожного українця: як через масив пилу, так і від сильної вогкості”, – йдеться у публікації.

Однак це лише симуляція того, що нас може очікувати, якщо ми не переглянемо свій вплив на довкілля. 

У 2015 році 196 країн ухвалили Паризьку угоду, якою закріплено зобов’язання не допустити приросту температури більш ніж на 1,5 градуса, а також поставлено стратегічну мету – досягти до середини XXI століття вуглецевої нейтральності. Тобто, таких екологічних умов, які були б оптимальними для цивілізації і не несли загрозу планеті.

Україна в межах угоди до 2030 року має намір зменшити обсяги викидів на 65% у порівнянні з 1990 роком.

Один зі способів реалізувати намічені плани – скорочувати промислові викиди та забруднення повітря. Крім того, великі корпорації закріплюють тренд на "зелені" інвестиції – фінансову підтримку технологічних рішень і стартапів, які бережуть довкілля. Такі вкладення несуть ще й користь економіці. За даними ООН кожен $1, витрачений на відновлення лісів, що деградували, може принести $30 економічної вигоди.

Нагадаємо, у Німеччині створять міністерство економіки та клімату.

Читайте також
Екстремально швидке підвищення температури океану лякає науковців
Екстремально швидке підвищення температури океану лякає науковців

Рекордні температури океану вказують на те, що моря нагріваються швидше, ніж очікувалося, і вплив цих змін буде відчуватися скрізь: від полярних шельфових льодовиків до прибережних міст по всьому світу

Венесуела безповоротно втратила всі свої льодовики
Венесуела безповоротно втратила всі свої льодовики

Вона стала першою країною на планеті, яка лишилася без цих важливих частин екосистем через підвищення температур

Через зміну клімату 1 млн гектарів Півдня України можуть піти під воду
Через зміну клімату 1 млн гектарів Півдня України можуть піти під воду

Якщо глобальна температура підвищиться на 2°C – зміна клімату стане невідворотною

Ціна кліматичної бездіяльності вища, ніж прийнятих заходів – ВМО
Ціна кліматичної бездіяльності вища, ніж прийнятих заходів – ВМО

Протягом 2025-2100 років загальна вартість бездіяльності оцінюється в $1266 трильйонів