На Вінниччині загинуло 100 лебедів: місцеві шукають відповідь golos.com.ua

На Вінниччині загинуло 100 лебедів: місцеві шукають відповідь

Катерина Бєлоусова

Озера біля Северинівки є місцем гніздування великої популяції лебедів

Під Северинівкою, що на Вінниччині, сталося "екологічне лихо" –  з невстановлених причин загинула майже сотня лебедів. Трупи птахів лежать у воді і їх клюють ворони.

Поки прибрати мертвих птахів складно – адже воду злили і щоб перебратися через мул треба спеціальне взуття та захисний костюм повідомляє Голос України.

Місцеві зв’язують мор лебедів зі спуском води у водоймі.

golos.com.ua "Туші птахів лежать на мілководді. У цьому місці, куди я підійшов, нарахував десять. За деревом бачу ще сімо. Ніхто їх не прибирає, ворони клюють. Лебеді почали гинути після того, як спустили став", – розповідає мешканець селища Олександр.

Депутат Северинівської територіальної громади Олександр Кишук ініціював збори громади, запросивши на них захисників природи з обласного центру.

"Треба щось робити, не можна мовчки дивитися, як гинуть благородні птахи, як орендар цідить став і нікому до цього немає діла, – каже Кишук, – Хтось перевіряв в орендаря дозвіл на це? Чи має він право перетворювати став на болото? Запитаємо в голови громади, якщо він прийде на наші збори".

Але голова Северинівської громади Василь Малярчук не може на власні очі побачити що відбувається зі ставком. Наразі він хворий на короновірус.

"Читав повідомлення, бачив фотографії, але що призвело до загибелі лебедів, сказати не можу, – розповів телефоном Малярчук, – Став у нас дуже великий, площа плеса майже 137 гектарів. Договір оренди водного плеса оформляли ще до того, як була створена об'єднана громада. Знаю, що орендує став одне з ТОВ з Вінниці. Знаю, що в них документи тільки на оренду води, а на землю нема. На сесії ухвалили рішення, що виготовимо документацію на землю під водоймою і вона буде власністю громади. Так само, як і прибережна смуга стане власністю громади".

Як відомо, каскад озер біля Северинівки є місцем гніздування великої популяції лебедів.

Нагадаємо, в Європі та Британії за останні 40 років зникло 600 мільйонів птахів.

Читайте також