Не проблеми, а мільярди до ВВП: екологи закликали владу змінити підхід до поводження з відходами shutterstock

Не проблеми, а мільярди до ВВП: екологи закликали владу змінити підхід до поводження з відходами

Катерина Бєлоусова

Більшість промислових відходів може стати сировиною будівельній та дорожній галузі

Україна повинна бачити у відходах не лише проблему, а й можливості, які дозволять країні щороку заробляти мільярди доларів.

Про це сказали міжнародні та українські екологи та експерти з управління відходами під час круглого столу "Як розвивається сфера управління відходами в Україні в контексті циркулярної економіки", повідомляє ECOBUSINESS.

Вони нагадали, що українським переробникам не вистачає сировини і підприємства завантажені лише 70%. Вони змушені щороку імпортувати на $50 млн макулатури, на $12 млн полімерних матеріалів та на $1.5 млн склобою – і це при тому, що 95% твердих побутових відходів країни просто викидають на далекі від сучасних природоохоронних вимог полігони.

"Розвиток галузі переробки відходів, за оцінкою ЄБРР, надасть Україні додаткових 400 тис. робочих місць та 4-5 млрд грн ВВП щороку. Повторне використання, переробка відходів здатні суттєво знизити обсяги використання природних ресурсів та імпорту сировини”, – сказала президент Професійної асоціації екологів України Людмила Циганок.

Вона додала, що більшість промислових відходів можуть стати сировиною для будівельної галузі, замінити пісок та щебінь. Там же можна використовувати шлакові матеріали, які утворюються теплових електростанціях (так звані золи виносу) або в металургійних виробництвах. А переробка шин може замінити до 15% бітуму, який Україна імпортує з Білорусі та РФ.

Аби це стало можливим, за словами фахівців, необхідні:

  • державні механізми для повторного використання відходів;   
  • заборона використання природних ресурсів за можливості їх заміни вторинною сировиною;
  • високий екологічний податок за використання природних ресурсів (пісок) тощо;
  • розвиток технологій утилізації відходів та їх ринок;
  • державне сприяння вивченню і належному фінансуванню досліджень і робіт щодо вироблення методів і способів використання відходів в інших галузях виробництва;
  • надання економічних преференцій інвесторам, які готові інвестувати у сферу переробки відходів та підприємствам, що використовують відходи як вторинну сировину.

Також, щоб правильно організувати в України ринок управління промисловими відходами, потрібно:

  1. відокремити їх від загального поняття "відходи";
  2. налагодити систему обліку, для чого, шляхом проведення обласними державними адміністраціями інвентаризації накопичених промислових відходів у регіонах, встановити їх власність: державна, приватна або безхазяйна;
  3. скласти впорядковану базу промислових відходів з визначенням їх хімічного складу, токсичності та шкідливості тощо,як на регіональному (тобто на рівні кожної області), так і на загальнодержавному рівнях.

Експерти пропонують визначити техногенні об’єкти, діяльність яких може спровокувати виникнення надзвичайної ситуації техногенного характеру, та внести об’єкти до Державного фонду родовищ корисних копалин, як техногенні родовища

За словами виконавчого директора ГК "Кліар Енерджі" Сергія Савчука, останнім часом в Україні вдосконалено нормативно-правову базу для розвитку сектору біоенергетики. А це значить, що Україна має значний потенціал в перетворенні проблем в управлінні відходами в суттєві вигоди для України.

Водночас керівниця відділу "Економічна співпраця, енергетика, інфраструктура та навколишнє середовище" у представництві ЄС в Україні Клоє Алліо повідомила, що ЄС вже допомагає Кабміну визначити виробничі ланцюжки вторинних продуктів, які могли б мати попит в Україні.

"Ми працюємо з урядом та пропонуємо допомогу, щоб визначити ті виробничі ланцюжки вторпродуктів, які має сенс розвивати в Україні з погляду циркулярної економіки. Це може призвести до вироблення певних планів дій з можливим секторальним законодавством", –  процитував Клоє Алліо портал Green Deal.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, "ДТЕК Енерго" першою в Україні побудувала дорогу з золошлаками.

Читайте також
Європарламент схвалив зниження кліматичних цілей для фермерів
Європарламент схвалив зниження кліматичних цілей для фермерів

Малі ферми площею до 10 гектарів будуть звільнені від контролю та штрафів за порушення правил

Європейський парламент схвалив нові правила екодизайну
Європейський парламент схвалив нові правила екодизайну

Правила потребують остаточного схвалення національних урядів

ЄС має інвестувати 600 млрд євро в енергетичну інфраструктуру заради зеленого переходу
ЄС має інвестувати 600 млрд євро в енергетичну інфраструктуру заради зеленого переходу

Брюссель віддає перевагу новому підходу до вирішення проблеми: "інвестиції, що випереджають потреби"

В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться
В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться

Закон сприятиме розвитку місцевого гірничодобувного сектору та розширить потужності з утилізації та переробки