Житомир отримає 30% тепла для населення завдяки сміттєпереробному заводу shutterstock

Житомир отримає 30% тепла для населення завдяки сміттєпереробному заводу

Людмила Гончаренко

Новий завод здатний буде переробляти 85 тисяч тонн твердих побутових відходів (ТПВ) 

У Житомирі у березні наступного року планують відкрити сміттєпереробний завод, завдяки якому місто забезпечить 30% тепла для населення. Про це міський голова Житомира Сергій Сухомлин розповів під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад 30 вересня.

Він наголосив на тому, що наразі площа сміттєзвалищ в Україні сягає 8,5 тисяч га, в той час як площа всього міста Житомир становить 6,3 тисячі га. Новий сміттєпереробний завод, що будується у місті, за підрахунками, може переробляти 85 тисяч тонн твердих побутових відходів (ТПВ). Запланований рівень переробки сміття складає 90%.  

Після переробки ТПВ залишається паливо RDF (refuse-derived fuel, тобто паливо, отримане з відходів), в результаті спалювання якого можна отримати газ. За словами Сухомлина, від переробки сміття на заводі можна буде отримати 40 тисяч тонн RDF. Такої кількості палива достатньо для забезпечення теплом 30% міста. Як приклади, мер навів місто Копенгаген в Данії, де 90% тепла подається за рахунок спалювання RDF, а також Вільнюс в Литві, який отримує 85% тепла при спалюванні RDF.

Міський голова наголосив на тому, що в Україні на рівні законодавства досі немає рішення про закріплення такого виду палива як RDF. Але зміни, які потрібно прийняти в українському законодавстві вже підготовлені і зазначені в законопроекті 5611. 

“Після того, як RDF стане паливом – буде стимул для будівництва заводів по переробці сміття в Україні”, – зауважив Сухомлин.

Нагадаємо, раніше ЕкоПолітика писала про те, що у Житомирі заклали символічну капсулу у вже зведений фундамент одного з цехів майбутнього заводу з глибокої переробки твердих побутових відходів (ТПВ). 

Читайте також
В Обухові дітям провели екскурсію на сміттєсортувальне підприємство
В Обухові дітям провели екскурсію на сміттєсортувальне підприємство

Сортування сміття — це не лише питання зручності, але й збереження навколишнього середовища

У Житомирі сміття перетворюють на паливо для трьох цементних заводів
У Житомирі сміття перетворюють на паливо для трьох цементних заводів

На заводі планують встановити допоміжне обладнання, щоб переробляти до 20-22 тонн сміття за годину

Під Харковом сміттєпереробний завод збудували на 97%
Під Харковом сміттєпереробний завод збудували на 97%

Завод зможе переробляти 250 тисяч тонн відходів на рік