Як зміна клімату позначиться на українських лісах Shutterstock

Як зміна клімату позначиться на українських лісах

Людмила Гончаренко

В останнє десятиріччя санітарний стан лісів різко погіршився

Прояви зміни клімату впливають на всі природні екосистеми нашої планети, і українські ліси не є винятком. Лісівники вже багато років говорять про збільшення площ всихаючих та ослаблених соснових і дубових лісів. Все частіше спостерігається пересихання лісових боліт та заболочених ділянок лісу, спричинене тривалими посухами.

Про це пише сайт МБО "Екологія-Право-Людина" (ЕПЛ).

Подальше посилення кліматичної кризи вже у найближчі десятиліття загрожує для лісів України такими наслідками:

  1. Зменшення продуктивності лісів, а отже і поглинання ними вуглецю, через частіші та триваліші посухи.
  2. Збільшення площ всихання лісу, особливо монокультур у невластивих кліматичних та лісорослинних умовах – наприклад, ялинових насадження у низькогір’ї Карпат, де традиційно росли буково-ялицеві ліси, або культур сосни на багатих ґрунтах, яким природньо притаманні листяні ліси.
  3. Збільшення ймовірності масового поширення комах-шкідників лісового господарства та інвазійних видів.
  4. Частіші та потужніші лісові та торфові пожежі і тривале задимлення населених пунктів.
  5. Збільшення ймовірності вітровалів через частіші бурі.
  6. Зникнення низки лісових біотопів, наприклад невеликих лісових боліт та заболочених ділянок лісу, острівних ялинників на Поліссі, і як наслідок – суттєве скорочення лісового біорізноманіття.

У зв’язку з цим ЕПЛ підготувала свої рекомендації щодо управління лісами України для підвищення поглинання та утримання вуглецю лісами:

  1. Забезпечити належну охорону всіх пралісів та старовікових лісів природного походження, як еталонних лісів, які є найбільш стійкими до наслідків зміни клімату, підтримують низку рідкісних видів флори і фауни та утримують великі обсяги вуглецю в деревині і ґрунтах.
  2. Не вилучати мертву деревину в межах природно-заповідного фонду, а також сприяти збільшенню її кількості у лісах інших категорій (з урахуванням необхідності підтримки належного рівня пожежної безпеки). Мертва деревина є важливим елементом лісових екосистем, який підтримує біорізноманіття та накопичує в собі чимало вуглецю.
  3. Впроваджувати принципи наближеного до природи лісівництва в лісах поза межами ПЗФ для підвищення стійкості цих лісів, а саме:
  • Поступово відмовитись від суцільних рубок та перейти на вибіркові і поступові види рубок, які сприяють швидшому приросту дерев із безперервним існуванням рослинного покриву;
  • Проводити переформування похідних лісів, особливо монокультур, на природні ліси із різновидовим та різновіковим складом, який відповідає ґрунтово-кліматичним умовам кожної окремо взятої ділянки.
  1. Забезпечити збереження всіх самосійних лісів шляхом їх офіційного включення до складу лісового фонду, а також спростити створення нових лісів у Карпатах та на Поліссі. Певною мірою вирішити ці завдання допоможе прийняття в цілому законопроєкту 5650, за умови відсутності суттєвих поправок.
  2. Відмовитись від осушення земель у межах лісового фонду та прилеглих екстенсивних угідь (пасовища, сіножаті) для збереження водного режиму заболочених лісів та торфовищ, які активно поглинають і надійно утримують вуглець.
  3. Забезпечити природне поновлення всіх лісів у межах природно-заповідного фонду, які вже постраждали внаслідок пожеж, та постраждають у майбутньому. З часом, це допоможе виростити більш стійкі до вогню мішані та розріджені насадження.

Нагадуємо, раніше ЕкоПолітика публікувала добірку простих порад на кожен день для всіх, хто хоче допомогти у збереженні лісів. Її розробив Всесвітній фонд природи WWF-Україна.

Читайте також
У Запоріжжі прокурори стягнули з лісництва майже 8 млн грн збитків
У Запоріжжі прокурори стягнули з лісництва майже 8 млн грн збитків

На території лісництва було незаконно вирублено понад 1,1 тис. дерев

На Київщині засудили трьох чоловіків за вирубку дерев на суму понад 1,2 млн грн
На Київщині засудили трьох чоловіків за вирубку дерев на суму понад 1,2 млн грн

Наразі прокуратурою вживаються заходи щодо стягнення завданої шкоди

В Чорнобильському заповіднику незаконно зрубали лісу на 17 залізничних вагонів
В Чорнобильському заповіднику незаконно зрубали лісу на 17 залізничних вагонів

Збитки від незаконних рубок можуть сягати близько одного мільярда грн за рік