Кабмін випустить "зелені" облігації для погашення боргу перед інвесторами в "чисту" енергетику shutterstock

Кабмін випустить "зелені" облігації для погашення боргу перед інвесторами в "чисту" енергетику

Олена Яценьо

Сьогодні заборгованість становить 15,8 млрд грн

Кабінет міністрів України має розмістити облігації для погашення боргів перед виробниками "чистої" енергетики орієнтовно в жовтні 2021 року. З цим під час засідання Антикризового енергетичного штабу погодився прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Про це у своєму Telegram-каналі розповів співголова МФО "Чиста енергія - здорове довкілля" та нардеп від фракції "Європейська солідарність" Олексій Гончаренко, який узяв участь у засіданні.

Він наголосив, що держава не виконала свої зобов'язання за Меморандумом про взаєморозуміння, який передбачав погашення боргів перед виробниками ВДЕ на рівні 40% у 2020 році, 60% - у 2021 році рівномірно поквартально.

"Сьогодні заборгованість становить 15,8 млрд грн, а графік погашення не виконується. Також поточні платежі не було забезпечено в повному обсязі. Це завдає великого удару по виробниках альтернативної енергетики", - зазначив Гончаренко.

Додамо, що, згідно з даними держпідприємства "Гарантований покупець" на 20 липня, рівень оплати за придбану у 2021 році "зелену" електроенергію становить 93% - у січні-квітні, 71% - у травні, 62% - у червні і 71% за 10 днів липня.

Борг НЕК "Укренерго" перед "ГарПок" за компенсаційними виплатами ВДЕ-генерації за 2020 рік становить 11,6 млрд грн, за 2021 рік - 7,1 млрд грн.

Раніше ЕкоПолітика писала, що голова правління Української вітроенергетичної асоціації Андрій Конеченков розповів про проблеми вітрової енергетики в Україні.

Читайте також
Данія надасть Україні €380 млн на підтримку відновлюваної енергетики
Данія надасть Україні €380 млн на підтримку відновлюваної енергетики

В Меморандумі також йдеться про підтримку та розвиток співробітництва та ділового партнерства між данським та українським бізнесом

У Данії оголосили тендер на будівництво офшорних вітрових електростанцій
У Данії оголосили тендер на будівництво офшорних вітрових електростанцій

Наразі у країні загалом встановлено 2,7 ГВт офшорних вітрових електростанцій

Україні потребні альтернативні джерела енергії замість тих, що руйнує росія, – Зеленська
Україні потребні альтернативні джерела енергії замість тих, що руйнує росія, – Зеленська

Внаслідок російських ракетних атак пошкоджено близько 80% енергетичних потужностей