Зміна клімату призвела до поширення хвороб та шкідників рослин – дослідження shutterstock

Зміна клімату призвела до поширення хвороб та шкідників рослин – дослідження

Катерина Бєлоусова

З 1970-х років кількість шкідників і хвороб сільськогосподарських культур в Китаї збільшилася в чотири рази.

Зміна клімату призвела до збільшення шкідників та хвороб сільскогосподарських культур.

Про це стало відомо з досліджень у Китаї Nature Food, повідомляє Аграрії Разом.

Науковці використали  раніше не опублікованому дані за період з 1970 по 2016 рік. 

Міжнародна група, включаючи Потсдамський інститут досліджень впливу на клімат (PIK), порівняла довгострокові статистичні дані про виявлення шкідників і хвороб у Китаї з потенційними кліматичними факторами. Вони досліджували такі фактори як температура, опади, вологість, а також фактори, пов'язані з методами ведення сільського господарства, включаючи, наприклад, внесення добрив, зрошення, використання пестицидів.

Результати дослідження показали, що з 1970-х років кількість шкідників і хвороб сільськогосподарських культур в Китаї збільшилася в чотири рази. Зміна клімату, ймовірно, є причиною приблизно 20% спостережуваного зростання. Також вони виявили значні відмінності між різними провінціями Китаю.

“При більш уважному розгляді кліматичних факторів, особливо високих нічних температур, підвищується ймовірність появи шкідників і хвороб сільськогосподарських культур. Викиди парникових газів в результаті використання викопного палива збільшать потепління”, – йдеться у матеріалі.

Вчені виявили, що в сценарії з високими викидами парникових газів кількість шкідників і хвороб сільськогосподарських культур буде ще більше збільшуватися. Вони вважають, що пов'язані з цим наслідки за останні півстоліття, потенційно можуть подвоїтися.

"Наше дослідження показує, що зміна клімату впливає на поширення шкідників сільськогосподарських культур і хвороб в Китаї, які загрожують світовому виробництву продуктів харчування і продовольчої безпеки. Це також кидає виклик існуючим системам захисту рослин і загальної продуктивності”, – заявив  співавтор дослідження Крістоф Мюллер.

Він додав, що результати дослідження повинні попередити людство про необхідність додаткових досліджень, щоб адаптуватись до кліматичних змін у виробництві продуктів харчування.

Нагадаємо, новорічні ялини та сосни опинились під загрозою, адже вони не встигають адаптуватися до кліматичних змін та збільшення кількості шкідників.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, США і Китай підписали декларацію про співпрацю в боротьбі зі змінами клімату.

Читайте також
В українській агрокомпанії розповіли, як адаптуються до змін клімату
В українській агрокомпанії розповіли, як адаптуються до змін клімату

Зокрема, на допомогу прийшли прогресивні технології

З 9 жовтня аграрії мусять отримувати дозволи на виготовлення компосту: які ризики це несе
З 9 жовтня аграрії мусять отримувати дозволи на виготовлення компосту: які ризики це несе

Фахівці знайшли чергову суперечність у природоохоронному законодавстві

Міндовкілля розробить план адаптації українського агросектору до зміни клімату
Міндовкілля розробить план адаптації українського агросектору до зміни клімату

З кожним роком його актуальність тільки збільшується

Аграрії з Півдня України зможуть скоротити використання води на 40%, щоб подолати посуху
Аграрії з Півдня України зможуть скоротити використання води на 40%, щоб подолати посуху

Використання органічного сорбенту може збільшити врожайність на 10-30%