Журналісти розкрили обман відомих компаній про сортування сміття. Відео shutterstock

Журналісти розкрили обман відомих компаній про сортування сміття. Відео

Олена Яценьо

Куди потрапляє сміття після роздільного збору великими українськими компаніями

Журналісти hromadske та Texty.org провели "шпигунський" експеримент,
у результаті якого з'ясували, що далеко не все відсортоване сміття у відомих українських компаніях насправді потрапляє на перероблення.

Про ймовірний обман щодо сортування вторсировини кількох компаній, які декларують свою соціальну відповідальність і турботу про довкілля, ідеться в сюжеті "Громадського".

Зазначається, що останніми роками великі українські мережі оголосили про старт роздільного збору сміття. 2018-го "Сільпо" запустила проєкт SilpoRecycling. 2020-го контейнери для скла, пластику та паперу з’явилися в мережі NOVUS. Сортувати сміття почали також у ресторанах McDonald's.

Влада Києва теж вирішила не відставати і встановила в місті "дзвіночки" — контейнери для роздільного збору сміття.

Шпигунська операція "Джин у пляшці"

Журналісти вирішили перевірити, чи справді непотріб із контейнерів для роздільного сортування потрапляє, як обіцяють, на перероблення.

Для цього вони використали сім трекерів, які визначають місце перебування в реальному часі.

"Це — датчики, які можна відстежувати онлайн. Тож якщо заховаємо трекер у смітті, легко відстежимо, куди його везуть", — пояснили журналісти.

Трекери заховали в непрозорі пластикові пляшки, які відповідають усім вимогам перероблення — з маркуванням PET та HDPE, попередньо здерши з них обгортки, помивши їх і висушивши.

Свій вибір журналісти пояснили тим, що пластикові пляшки розкладається 400-500 років.

Відтак пляшки з датчиками кинули в контейнери METRO, "Сільпо", NOVUS, McDonald's та WOG, а також комунального підприємства "Київкомунсервіс". Воно, за даними КМДА, відповідальне за 4 тисячі київських контейнерів різного типу, зокрема майже за тисячу "дзвіночків", які призначені для збору пластику, паперу та скла.

Що розповіли в компаніях про перероблення

Перед цим журналісти звернулися до самих мереж, щоб дізнатися, куди вони вивозять сміття, насамперед пластик.

METRO та McDonald's відповіли, що їхнє роздільне сміття забирає "Обухівміськвторресурси". Ця компанія досортовує непотріб і передає на перероблення.

"Київкомунсервіс" співпрацює з компаніями "Володар Роз" та "Еко-Сток", які сортують сміття, зібране у "дзвіночках".

Інші мережі запит проігнорували.

Куди потрапили пластикові пляшки

Упродовж десяти днів місце розташування змінили п'ять із семи датчиків.

Невдача спіткала лише два трекери — у пляшці, що потрапила в контейнер McDonald's, зник сигнал, а трекер на заправці WOG там і залишився, поки 8 січня не розрядилася батарея.

Обидві пляшки із "дзвіночків" КП "Київкомунсервіс" потрапили на сортувальну станцію "Еко-Сток" на вулиці Деревообробній, 8. Тож стосовно двох із семи пляшок можна сказати напевне — вони поїхали в правильному напрямку.

З торговельними мережами ситуація склалася по-іншому. Пляшки з датчиками з контейнерів "Сільпо", METRO та NOVUS приїхали до села Підгірці Обухівського району — на полігон твердих побутових відходів №5, де сортуванням і переробленням пластику не займаються. До того ж це найбільший полігон в Україні, місце з величезними горами сміття.

Як пояснили ситуацію в мережах

Як так сталося, що з усіх трьох великих торговельних мереж пластик потрапив не на перероблення, а на гігантське сміттєзвалище, запитали в представників компаній.

У "Сільпо" відповіли, що тільки чисте й відсортоване сміття потрапляє на перероблення. А не завжди саме таке кидають у контейнери.

"Ми стикаємося з проблемою, коли гості не дотримуються правил сортування й кидають у баки сміття, яке неможливо відправити на перероблення. Особливо часто це трапляється з контейнерами для роздільного збору відходів, розташованими перед входом у супермаркет. Так, у баки для металу, паперу, скла та пластику потрапляють залишки їжі, стаканчики з кавою, недопалки і навіть небезпечні відходи. Внаслідок цього вся вторсировина в контейнері може забруднюватися і ставати непридатною для перероблення", — йдеться у відповіді.

У METRO заявили, що реалізовують проєкт роздільного збору сміття та його подальшого перероблення — і пояснили, як. Процес має три етапи. Спочатку люди сортують сміття вдома й викидають у контейнери METRO. Далі працівники компанії його сортують, а на третьому етапі підрядник забирає сміття на сортувальну станцію, де здійснює "професійне сортування".

У компанії припустили, чому туди не потрапила наша пляшка: "Якщо ви помістили трекер у прозору ПЕТ-пляшку, цілком імовірно, що її відсортували на другому чи третьому етапі, як пляшку зі стороннім вмістом, непридатну до перероблення, і відправили на полігон №5 у с. Підгірці для заховання".

Якщо працівники під час сортування сміття помічають у пляшці сторонній предмет, за технікою безпеки вони не мають права його звідти діставати, пояснили в METRO. Такі пляшки відправляють на полігон. Туди ж його відправить і підрядник, якщо санітарний стан непотребу викликатиме питання.

Нагадаємо також, що аналітик громадської організації "Суспільство і довкілля" Андрій Андрусевич упіймав на грінвошингу популярну у Львові мережу кав'ярень KREDENS CAFE. За його словами, у закладі використовують один мішок для двох різних відходів — вторинної сировини та змішаних, написи яких зазначено вище.

Раніше ЕкоПолітика писала, що екоактивісти розкритикували нові біорозкладні пакети "АТБ".

Читайте також
У Німеччині комунальні служби не будуть вивозити неправильно відсортоване сміття
У Німеччині комунальні служби не будуть вивозити неправильно відсортоване сміття

Щороку через погане сортування Аахен втрачає до пів мільйона євро

Куди у Львові можна здати батарейки, лампи та термометри: графік стоянок Екобуса
Куди у Львові можна здати батарейки, лампи та термометри: графік стоянок Екобуса

Лампочки та ртутні термометри слід здавати в непошкодженому стані та в упаковці виробника

У Києві в НУБІПі встановили автомат для прийому пластикових пляшок. Фото
У Києві в НУБІПі встановили автомат для прийому пластикових пляшок. Фото

Зібрану вторсировину відправлятимуть на переробку, а гроші – на благодійність