Житомир отримає 30% тепла для населення завдяки сміттєпереробному заводу shutterstock

Житомир отримає 30% тепла для населення завдяки сміттєпереробному заводу

Людмила Гончаренко

Новий завод здатний буде переробляти 85 тисяч тонн твердих побутових відходів (ТПВ) 

У Житомирі у березні наступного року планують відкрити сміттєпереробний завод, завдяки якому місто забезпечить 30% тепла для населення. Про це міський голова Житомира Сергій Сухомлин розповів під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад 30 вересня.

Він наголосив на тому, що наразі площа сміттєзвалищ в Україні сягає 8,5 тисяч га, в той час як площа всього міста Житомир становить 6,3 тисячі га. Новий сміттєпереробний завод, що будується у місті, за підрахунками, може переробляти 85 тисяч тонн твердих побутових відходів (ТПВ). Запланований рівень переробки сміття складає 90%.  

Після переробки ТПВ залишається паливо RDF (refuse-derived fuel, тобто паливо, отримане з відходів), в результаті спалювання якого можна отримати газ. За словами Сухомлина, від переробки сміття на заводі можна буде отримати 40 тисяч тонн RDF. Такої кількості палива достатньо для забезпечення теплом 30% міста. Як приклади, мер навів місто Копенгаген в Данії, де 90% тепла подається за рахунок спалювання RDF, а також Вільнюс в Литві, який отримує 85% тепла при спалюванні RDF.

Міський голова наголосив на тому, що в Україні на рівні законодавства досі немає рішення про закріплення такого виду палива як RDF. Але зміни, які потрібно прийняти в українському законодавстві вже підготовлені і зазначені в законопроекті 5611. 

“Після того, як RDF стане паливом – буде стимул для будівництва заводів по переробці сміття в Україні”, – зауважив Сухомлин.

Нагадаємо, раніше ЕкоПолітика писала про те, що у Житомирі заклали символічну капсулу у вже зведений фундамент одного з цехів майбутнього заводу з глибокої переробки твердих побутових відходів (ТПВ). 

Читайте також
У Житомирі сміття перетворюють на паливо для трьох цементних заводів
У Житомирі сміття перетворюють на паливо для трьох цементних заводів

На заводі планують встановити допоміжне обладнання, щоб переробляти до 20-22 тонн сміття за годину

Під Харковом сміттєпереробний завод збудували на 97%
Під Харковом сміттєпереробний завод збудували на 97%

Завод зможе переробляти 250 тисяч тонн відходів на рік

Луцька влада та ЄБРР домовилися про умови будівництва сміттєпереробного комплексу
Луцька влада та ЄБРР домовилися про умови будівництва сміттєпереробного комплексу

Це допоможе створити інфраструктуру для виробництва органічних добрив і палива