Зеленський виступив на кліматичному саміті у Глазго: про що говорив. Відео ОПУ

Зеленський виступив на кліматичному саміті у Глазго: про що говорив. Відео

Олена Яценьо

Глава держави закликав до "глобального потепління у відносинах держав"

До 2030 року Україна має намір скоротити викиди парникових газів на 65%, а до 2060-го — домогтися кліматичної нейтральності.

Про це заявив президент України Володимир Зеленський у понеділок, 1 листопада, під час свого виступу на кліматичному саміті COP26 у Глазго (Велика Британія).

"Україна ратифікувала Паризьку угоду однією з перших в Європі. За обсягом скорочення викидів вона посідає 4 місце серед 45 сторін рамкової конвенції ООН. Наші цілі до 2030 року скоротити викиди парникових газів на 65%, і не пізніше 2060 року досягти кліматичної нейтральності", — сказав глава держави.

За словами президента, Україна підтримує низку ініціатив Конференції ООН з питань змін клімату. Зокрема, йдеться про декларацію щодо лісу і землекористування.

"Важливим для нас є доступ до надійного і довгострокового кліматичного фінансування, особливо в межах "зеленого" кліматичного фонду", — зазначив Зеленський.

Окрім того, він закликав до "глобального потепління у відносинах держав", розповівши про дві екологічні бомби, які виникли, за його словами, через невиконання гарантій Україні.

"Щоб подолати глобальне потепління, нам необхідне глобальне потепління у відносинах держав, де щороку тане довіра. Домовленості нічого не варті, якщо для когось це просто слова — і щодо екологічних угод, і тих, що не стосуються довкілля. У 1994 році Україна отримала гарантії безпеки, які, на жаль, не було виконано. Планета отримала дві екобомби в центрі Європи: окуповані Крим і частину нашого українського Донбасу", —  наголосив Зеленський.

Глава держави розповів, що півострів Крим з унікальною флорою та фауною став військово-морською базою Російської Федерації. А на частині Донбасу спостерігаються затоплення шахт, деградація ґрунтів і нестача питної води. Усе це тепер — реальна загроза для всього світу, переконаний український президент.

Він також згадав про Чорнобильську зону відчуження. Як зауважив Зеленський, після катастрофи на ЧАЕС природа у регіоні відновлюється набагато швидше, ніж очікувалося, через невтручання людини.

Зазначимо, що 31 жовтня у Глазго під егідою ООН розпочалася кліматична конференція СОР-26, яка триватиме до 12 листопада.

Головна мета COP26 – активізувати зусилля сторін задля досягнення цілей Паризької угоди – утримання зростання середньої світової температури на рівні значно нижче +2 °C від доіндустріальних показників та спрямування зусиль на обмеження зростання температури до +1,5 °C від доіндустріальних рівнів.

Нагадаємо також, що президент Володимир Зеленський написав власну колонку про зміни клімату. Стаття президента вийшла перед початком саміту. У ній він звернувся до багатих країн по допомогу бідним у ситуації з боротьбою зі змінами клімату.

Читайте також
В МЕА оголосили початок кінця ери викопного палива
В МЕА оголосили початок кінця ери викопного палива

Прогнозоване зниження попиту на викопне паливо недостатнє для обмеження глобального потепління до 1,5°C

Україна приєднається до міжнародного розвитку вуглецевих ринків
Україна приєднається до міжнародного розвитку вуглецевих ринків

Це дозволить залучити додаткове фінансування для повоєнного “зеленого” відновлення

Кліматичний саміт COP26 у Глазго: головні рішення, про які говорить увесь світ. Інфографіка
Кліматичний саміт COP26 у Глазго: головні рішення, про які говорить увесь світ. Інфографіка

Як головне завдання визначено утримання глобального потепління в межах 1,5 градуса

Країни G20 не дійшли згоди щодо двох кліматичних цілей
Країни G20 не дійшли згоди щодо двох кліматичних цілей

Низка держав і далі робить акцент на використанні викопного палива