Зеленський підписав закон щодо спрощення утеплення житла: що зміниться shutterstock

Зеленський підписав закон щодо спрощення утеплення житла: що зміниться

Катерина Бєлоусова

Закон спрощує порядок прийняття рішень ОСББ в умовах воєнного стану

Президент України Володимир Зеленський підписав Закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо створення умов для запровадження комплексної термомодернізації будівель" (законопроєкт №6485).

Закон, серед іншого, створює умови для запровадження Фондом енергоефективності програми з відновлення житлових будинків, пошкоджених внаслідок воєнних дій, повідомляє Фонд енергоефективності.

​​Закон був прийнятий Верховною Радою України у другому читанні та в цілому 9 липня 2022 року.

Документ вносить зміни до Закону України "Про Фонд енергоефективності", створює нові та вдосконалює наявні механізми забезпечення енергетичної ефективності будівель, а також істотно спрощує процес енергомодернізації будинків за Програмою "Енергодім".

"Ми дякуємо за підтримку цього Закону, який містить усі пропозиції Фонду, підготовлені в установленому порядку,  з урахуванням викликів воєнного стану. Прийняття цього Закону – це надзвичайно важливий крок у напрямку енергетичної незалежності України та важлива складова реалізації національного плану відновлення України", – зазначив директор Фонду енергоефективності Єгор Фаренюк. 

В матеріалі зазначили, що, враховуючи виклики воєнного стану, існує необхідність підтримати співвласників багатоквартирних будинків, що були пошкоджені внаслідок воєнних дій. 

Ключові зміни:

  • можливість виплати грантів в рамках програми "Енергодім" наперед, а не лише відшкодування постфактум;
  • можливість верифікації проєктів після їх завершення або після завершення їх окремих етапів;
  • уникнення дублювання Фондом функцій інших органів або учасників будівельного процесу, визначених нормативно-правовим та технічним регулюванням в будівництві;
  • можливість надання грантів на виконання інших робіт (послуг), які пов’язані зі здійсненням заходів з енергоефективності;
  • спрощення порядку прийняття рішень ОСББ в умовах воєнного стану;
  • розширення сфери діяльності Фонду, зокрема для можливості участі у процесі відновлення зруйнованого та пошкодженого внаслідок воєнних дій житлового фонду.

Також Фонд розробляє нову грантову програму, яка передбачає можливість для ОСББ отримати фінансову підтримку на проведення першочергових ремонтних робіт у пошкоджених будинках. Зокрема, Фонд має намір надавати учасникам цієї програми грант на безоплатній та безповоротній основі в розмірі 100% вартості матеріалів та робіт.  

Наразі програма узгоджується з міжнародними партнерами. Однак для її запуску потрібно оновити ряд міжнародних угод (EE4U та EE4UII) та прийняти відповідні рішення на рівні Кабінет Міністрів України –  Європейський Союз.

"Сподіваємось на розуміння та підтримку і віримо, що нам вдасться своєчасно запустити програму "Відновлення", яка стане суттєвою підтримкою для співвласників багатоквартирних будинків", – йдеться у матеріалі.

Нагадаємо, 9 липня Верховна Рада приняла законопроєкт №6485 щодо утеплення будинків.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, в Україні протягом I півріччя 2022 року укладено 578 ЕСКО-договорів на загальну суму понад 1,34 млрд гривень для підвищення енергоефективності бюджетних установ.

Читайте також
У світі відзначають День енергоефективності: цікаві факти
У світі відзначають День енергоефективності: цікаві факти

В ЄС на будівлі припадає 40% споживання електричної та теплової енергії та 36% викидів парникових газів

Кияни змогли зменшити рахунки за опалення на 30-40%: як це вдалося
Кияни змогли зменшити рахунки за опалення на 30-40%: як це вдалося

Модернізацію проводили завдяки міським програмам співфінансування, а саме "70/30%" та "Капремонти"