Верховна Рада ухвалила закон щодо утеплення будинків: що зміниться shutterstock

Верховна Рада ухвалила закон щодо утеплення будинків: що зміниться

Катерина Бєлоусова

Власники будівель, які постраждали від війни, зможуть отримувати кошти на ремонт будівель від  Фонду енергоефективності

У суботу, 9 липня, Верховна Рада приняла законопроєкт №6485 “Про внесення змін до деяких законів України щодо створення умов для запровадження комплексної термомодернізації будівель”.

Закон вносить зміни в енергетичну сертифікацію будівель та роботу Фонду енергоефективності, повідомляє Валентина Хуч з європейсько-українського енергетичного агентства (EUEA) у Facebook.

Вона пояснила, що за 5 років закон, який запровадив енергетичну сертифікацію будівель та Фонд енергоефективності не спрацював так, як очікувалося. Зміни до законів розробили в Мінрегіон.

Відтепер власники будівель, які постраждали від війни, зможуть отримувати кошти на ремонт будівель від  Фонду енергоефективності. Фонд також буде відшкодовувати неенергоефективні заходи для будівель при термомодернізації.

В рамах нового закону ОСББ зможуть отримувати гранти наперед, а не лише постфактум. Окрім того, усуненні юридичні розбіжності щодо зарплати члена Наглядової ради від донорів та інші законодавчі прогалини.

Зміни, які вносить новий закон:

  • Розширене коло будівель для яких енергетична сертифікація обов’язкова, зокрема для будівель комунальної власності (садочки, школи, адмінбудівлі тощо).
  • Методика розрахунку енергоефективності (ЕЕ) та Порядок енергетичної сертифікації і енергетичного аудиту будівель будуть  в одному документі.
  • Клас енергоефективності будівель  буде  враховувати первину енергію.
  • Не у всіх випадках капітального  ремонту потрібно буде дотримуватися мінімальних вимог до ЕЕ.
  • Фонд не буде вимагати звіт з обстеження інженерних систем після впровадження термомодернізації.
  • Буде створена Національна база будівель, як частина ЄДЕСБ.

Також в рамах закону буде розроблена стратегія термомодернізації будівель, а на державні органи покладене зобов’язання щороку термомодернізувати 1% опалювальної площі власних будівель.

Проте новий закон містить певні ризики. Так енергетична сертифікація будівлі буде проводиться до початку робіт з підвищення енергоефективності, якщо це гроші державної підтримки. Також на етапі проектно-кошторисної документації не потрібно розробляти енергетичний сертифікат, а тільки розрахувати показники та клас ЕЕ.

Законопроєкт №6485 знову об’єднав проведення енергоаудиту будівель з енергетичною сертифікації, які рік назад розділило прийняття закону "Про енергоефективність".

“Підтвердження кваліфікації енергоаудиторів будуть роботи кваліфікаційні центри які акредитовані Національним агентством кваліфікацій. Також, фахівці які  вже розробляють  сертифікати будівель та ті фахівці які не зробили жодного, будуть  в однакових умовах проходити  підтвердження кваліфікації”, – зазначила Хуч.

Вона також зазначила, що будуть дві системи (два порядки) підготовки енергоаудиторів будівель:

  • статті 9  ЗУ "Про енергоефективність будівель";
  • стаття 11  ЗУ "Про енергоефективність".

Для ОМС, державних підприємств, державних органів будуть два закони, які запроваджують систему енергетичного менеджменту.

“Якщо в першому законі "Про енергоефективність" ОМС незрегульовані щодо порядку впровадження енергоменеджменту, його функціонування, то в законопроекті №6485 навпаки все зарегулювано порядком”, – підкреслила вона.

Хуч також додала, що державні підприємства впроваджують систему енергоменеджменту  у будівлях, а виробничі процеси в рамках системи енергоменеджменту промисловості залишилися за "дужками", що повністю протирічить ISO 50001. Зобов’язання, що органи державної влади впроваджують систему енергетичного менеджменту продубльовано в двох законах та матиме 2 порядки.

Зміни у законодавстві врегульовують окремі технічні питання енергетичної сертифікації будівель, але не запроваджують концептуальних змін, які б дозволили енергетичній  сертифікації впливати на ринок нерухомості в країні, як це запроваджено у Франції чи Німеччині.

“Основна ціль системи енергетичної сертифікації будівель – стати  впливовим фактором під час вибору покупки, оренди будівель та модернізувати будівлю. Нажаль, в Україні енергетичний  сертифікат  є і залишиться "невидимкою" для власників будівель”, – зазначила вона.

facebook.com/valentina.guch

Нагадаємо, 31 травня, Верховна Рада України ухвалила за основу в першому читанні законопроєкт №6485 про створення умов для запровадження комплексної термомодернізації будівель.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у Тернопільської області утеплили 130-річний будинок, який був майже в аварійному стані.

Читайте також
У світі відзначають День енергоефективності: цікаві факти
У світі відзначають День енергоефективності: цікаві факти

В ЄС на будівлі припадає 40% споживання електричної та теплової енергії та 36% викидів парникових газів

Кияни змогли зменшити рахунки за опалення на 30-40%: як це вдалося
Кияни змогли зменшити рахунки за опалення на 30-40%: як це вдалося

Модернізацію проводили завдяки міським програмам співфінансування, а саме "70/30%" та "Капремонти"

У Києві модернізують школи та садочки за гроші міжнародної організації
У Києві модернізують школи та садочки за гроші міжнародної організації

Київ та NEFCO співпрацюють з 2014 року та разом реалізували десятки проєктів комплексної та часткової енергомодернізації

У Кривому Розі підвищили енергоефективність шахти "Гігант-Глибока"
У Кривому Розі підвищили енергоефективність шахти "Гігант-Глибока"

Модернізація дозволить економити 4,6 мільйона гривень на рік