Завищення вартості робіт та мільйони на "папери": куди витрачають екоподаток на Дніпропетровщині?

Завищення вартості робіт та мільйони на "папери": куди витрачають екоподаток на Дніпропетровщині?

Олена Бережнюк

Дніпропетровська область – один з лідерів за сплатою екоподатків

Підприємства Дніпропетровщини у 2021-му сплатили 700 млн грн екоподатку. Це на 5,3% більше, ніж за аналогічний період минулого року. Про такі цифри відзвітувала начальниця Головного управління ДПС в області Анна Чуб. За її словами, наразі Дніпропетровська область займає 3 місце в структурі надходжень екоподатку в Україні. У попередні роки область також була серед лідерів. Але використання екологічного податку тут часом викликало питання навіть у Держаудитслужби.

Детальніше — в матеріалі ЕкоПолітики.

Екологічна ситуація на Дніпропетровщині досить непроста. Там працюють десятки промислових підприємств, а також утворилося 91,1 млн тонн відходів, що складає приблизно 57% від усього сміття в Україні. Не зважаючи на модернізацію заводів, у регіоні залишається суттєвою проблема забруднення повітря. Загалом, за даними екологічного рейтингу журналу "Фокус", Дніпропетровська область залишається одним з анти лідерів за рівнем чистоти довкілля в Україні. Чи витрачаються величезні суми екоподатку, які сплачують підприємства регіону, щоб покращити ситуацію?

З одного боку кошти йдуть на важливі для регіону речі. До прикладу, у 2021-му 20 млн грн пішло на "придбання та обладнання стаціонарних станцій аналізу якості повітря (референтний метод)". Ще 10 млн грн витратили на "придбання та обладнання стаціонарних станцій аналізу якості поверхневих вод". Але є у структурі витрат екоподатку регіону і сумнівні речі.

До прикладу, у 2020-му році на Дніпропетровщині на розробку проєктів створення об’єктів природно-заповідного фонду витратили аж 2 млн грн. Загалом, витрати на "папери" – не дніпропетровське ноу-хау. Багато областей використовують кошти фонду охорони навколишнього природного середовища на розробку різних проєктів, планів, стратегій, на оцінки. Відповідно до закону, кошти екофондів справді можна використовувати на такі речі. Водночас, ці статті видатків є надзвичайно корупціогенними.

У деяких областях прокуратура навіть відкрила справи про розтрати, пов’язані саме з такими та схожими статтями.  До того ж, подібна "паперова" робота напряму не покращує стан довкілля, тому екологи часто сходяться в думках, що кошти екоподатку варто витрачати на щось більш практичне, що можуть відчути та оцінити мешканці регіону.

У розподілі коштів екоподатку 2018-го ми знайшли ще 2 цікавих статті з щедрим фінансуванням. Це "проведення масових заходів з екологічного інформування суспільства Дніпропетровської області", на яке мало піти 1 млн грн та "видання поліграфічної, друкованої продукції з метою підвищення рівня екологічної свідомості суспільства Дніпропетровської області (видання екологічної тематики)" загальною вартістю в 500 тис. грн. Подібні статті видатків найбільше критикуються експертами, адже вони не мають жодного стосунку до покращення стану довкілля, а будь-яку їхню дієвість взагалі складно оцінити.

Ще одна дуже цікава стаття видатків була на Дніпропетровщині у 2019-му. Це "реконструкція зони відпочинку з відновленням гідрологічного режиму водойми, з упорядкуванням прилеглої території в районі вулиці Робоча м.Синельникове Дніпропетровської області (зокрема ПКД та експертиза)". На неї запланували 2,358 млн грн. Реконструкції зон відпочинку, на кшталт встановлення лавочок та мощення доріжок бруківкою, не належать до заходів з охорони навколишнього середовища, тому на них не повинні йти кошти з екофонду. Але тут цікавий ще й інший момент. Реконструкція цієї території у Синельниковому триває за нашими підрахунками приблизно з 2015-го року і щороку на неї витрачають величезні суми. Тендер на роботи у Синельниковому у 2019-му ми не знайшли. Але тендер на аналогічні роботи значиться 2017-м роком, щоправда там фігурує сума рівно вдвічі більша — 4,68 млн грн. Ймовірно, фінансування на роботи за тендером виділили не повністю і воно перейшло на наступні роки.

Повернемося до тендеру, виграла його компанія ТОВ "ЮЖСПЕЦКОНСТРУКЦІЯ". Що цікаво, ця компанія фігурує у судовій справі 2017 року. У матеріалах наводяться дані Держаудитслужби, яка серед іншого виявила завищення вартості робіт цією компанією по об’єкту "Реконструкція зони відпочинку з відновленням гідрологічного режиму водойми з упорядкуванням прилеглої території в районі вул. Робочої м. Синельникове" ще за 2015-й рік. Але це не заважало компанії і надалі вигравати тендери на реконструкцію цього ж об’єкта ще й за кошти екоподатку.

Фонд охорони навколишнього середовища Дніпропетровської області має величезний бюджет, тому витрати в 1-2 мільйони часто губляться на загальному фоні. Але зважаючи на складну екологічну ситуацію в регіоні, ці кошти варто було б використовувати більш раціонально, на речі, які на практиці вплинуть на покращення якості життя громадян.

Читайте також
Забруднювачі Львівщини сплатили десятки мільйонів екоподатків у 2024 році
Забруднювачі Львівщини сплатили десятки мільйонів екоподатків у 2024 році

45% екоподатків надходить до державного бюджету, 30% – до обласного, а 25% залишається у місцевому

Забруднювачі Тернопільщини сплатили рекордні екоподатки у 2023 році
Забруднювачі Тернопільщини сплатили рекордні екоподатки у 2023 році

До спеціального фонду місцевих бюджетів спрямовано 8,8 мільйона гривень

Міндовкілля розробило законопроєкт, який у 10 разів збільшить податок на захоронення відходів
Міндовкілля розробило законопроєкт, який у 10 разів збільшить податок на захоронення відходів

Ставка екоподатку для захоронення 1 тонни небезпечних відходів сягатиме 1 500 грн

У Данії введуть зелений податок на авіаперельоти
У Данії введуть зелений податок на авіаперельоти

Розмір екоподатку залежатиме від тривалості рейсу – $7,3 за внутрішні поїздки та $60 за перельоти дальньої відстані