Законопроєкт "Про управління відходами видобувної промисловості": робоча група розглянула фінансові гарантії Shutterstock

Законопроєкт "Про управління відходами видобувної промисловості": робоча група розглянула фінансові гарантії

Єлизавета Волкотруб

Робота над законопроєктом триває

Міндовкілля провело зустріч робочої групи, під час якої обговорили питання фінансових гарантій, які передбачаються законопроєктом "Про управління відходами видобувної промисловості".

Про це повідомляє Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів.

У Міністерстві відзначають, що проблема відходів від видобувної промисловості в Україні є складною, оскільки їх масштаби входять до числа найвищих у Європі. Ці відходи виникають під час процесів видобування, збагачення та переробки корисних копалин і часто містять небезпечні хімічні сполуки.

"Основні обсяги дістались нам у спадок ще з радянських часів, але чимало їх утворюється й зараз. Щоб вирішити проблему їх накопичення та виконати вимоги для вступу в ЄС, Міндовкілля спільно з міжнародними експертами підготувало проєкт закону "Про управління відходами видобувної промисловості", – пояснює керівник робочої групи, заступник міністра захисту довкілля та природних ресурсів Євгеній Федоренко.

Законопроєкт встановлює правові, економічні та організаційні принципи для ефективного управління відходами видобувної промисловості з метою зменшення негативного впливу на навколишнє середовище та забезпечення здоров'я та безпеки громадян.

Передбачається необхідність розробки значної кількості підзаконних нормативно-правових актів, спрямованих на врегулювання процесу закриття та ефективного утримання об’єктів для відходів видобувної промисловості після їх закриття. Особлива увага зосереджується на встановленні вимог до фінансового забезпечення оператора, який експлуатує об’єкти управління відходами видобувної промисловості.

"Діалог між основними учасниками процесу проходить конструктивно і дає хороші результати. Так, під час цього засідання спільно з Національним банком України розглянули питання банківських гарантій та рахунків ескроу. Також залучили до роботи Асоціацію страхувальників України, щоб врегулювати питання можливості страхування в умовах воєнного стану постексплуатаційних витрат операторів відходів видобувної промисловості", – розповіла директорка Департаменту цифрової трансформації, електронних публічних послуг та управління відходами Міндовкілля Євгенія Попович.

Як повідомляла Екополітика раніше, міністерство захисту довкілля та природних ресурсів розробило законопроєкт "Про управління відходами видобувної промисловості" та оголосило про початок його обговорення.

Читайте також
Перший квартал року: що зробили в Міндовкіллі для реформи галузі охорони довкілля
Перший квартал року: що зробили в Міндовкіллі для реформи галузі охорони довкілля

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів провело чимало роботи, але корупційні ризики залишились

Екокомітет проголосував за скандальний законопроєкт “Про управління лісами” – УПГ
Екокомітет проголосував за скандальний законопроєкт “Про управління лісами” – УПГ

Законопроєкт скасовує процедуру ОВД для суцільних санітарних рубок для ділянок менше ніж 10 гектарів

Міндовкілля почало розробку законопроєкту “Про батареї та акумулятори”
Міндовкілля почало розробку законопроєкту “Про батареї та акумулятори”

Прийняття такого закону є частиною євроінтеграційних зобов'язань України

Зʼявився порядок денний парламентського екокомітету на 14 березня: що розглянуть нардепи
Зʼявився порядок денний парламентського екокомітету на 14 березня: що розглянуть нардепи

Нардепи розглянуть 2 профільних законопроєкти, за наявності висновку науково-експертного управління