Міндовкілля розпочало громадські обговорення  законопроєкту "Про управління відходами видобувної промисловості"

Міндовкілля розпочало громадські обговорення законопроєкту "Про управління відходами видобувної промисловості"

Катерина Бєлоусова

Зауваження та пропозиції до законопроєкту можна надсилати до 20 березня

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів розробило законопроєкт "Про управління відходами видобувної промисловості" та оголосило про початок його обговорення.

Документ визначає єдиний механізм розроблення та внесення змін до планів управління відходами підприємств з урахуванням особливостей діяльності, повідомляє Міндовкілля.

Законопроєкт "Про управління відходами видобувної промисловості" передбачає:

  • приведення національної термінології у відповідність до європейської;
  • нові підходи до класифікації об’єктів для відходів видобувної промисловості;
  • визначення обов’язки усіх учасників ринку;
  • врегулювання діяльність підприємств під час управління такими відходами та експлуатації об’єктів, закриття та проведення постексплуатаційних заходів;
  • врегулювання питання техногенних родовищ, а також управління покинутими об'єктами;
  • формулювання вимоги щодо отримання дозвільних документів у сфері управління відходами видобувної промисловості, а також державного контролю видобувної промисловості;
  • визначення вимог до фінансового забезпечення оператора з експлуатації об’єктів управління відходами видобувної промисловості;
  • відповідальність за порушення вимог законодавства.

Зазначається, що відходи видобувної промисловості становлять найбільшу частину від усіх відходів в країні. Україна є лідером Європи за обсягами утворення таких відходів, зокрема через “спадок” з радянських часів та систематичне утворення нових відходів. Частина промислових відходів містить небезпечні хімічні речовини, що загрожують довкіллю та здоров’ю людей. 

“Для того, щоб виправити ситуацію, важливо привести національну правову базу у відповідність до законодавства ЄС, зокрема, імплементувати рамкову Директиву №2006/21/ЄС”, – підкреслили у повідомленні.

У пояснювальній записці до законопроєкту сказано, що відходи видобувної промисловості утворюються під час видобутку, збагачення та переробки корисних копалин. Великі обсяги утворення таких відходів повʼязані з тим, що необхідні мінерали становлять лише невелику частку загальної маси видобутого матеріалу. 

Традиційно відходи видобувної промисловості розміщують у відвалах, шламосховищах, хвостосховищах, на полігонах та інших накопичувачах. Такий спосіб зберігання займає великі площі земель, зокрема родючих, та досить часто є джерелом забруднення повітря, ґрунтів, підземних вод. 

“Видобувна промисловість відіграє важливу роль в економіці України та становить майбутнє для промислового розвитку та економічного підйому країни, оскільки природні ресурси є початковою ланкою в ланцюгу виробництва конкурентоспроможного продукту”, – розповіли у пояснювальній записці, додавши, що держава отримує доходи від надання надр у користування, а також галузь створює значну кількість робочих місць.

Під час розробки законопроєкту команда Міндовкілля працювала спільно з європейськими експертами та основними стейкхолдерами (зацікавленими сторонами).

Зауваження та пропозиції до законопроєкту можна надсилати до 20 березня на адресу Міндовкілля (вул. Митрополита Василя Липківського, 35, м. Київ, 03035) або електронну пошту (bannikova@mepr.gov.ua).

Нагадаємо, Кабінет міністрів затвердив план пріоритетних дій на 2024 рік, зокрема у сфері захисту довкілля. Зокрема у березні Міністерства захисту довкілля і природних ресурсів має подати законопроєкт “Про відходи видобувної промисловості”.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів розробило проєкт наказу "Про затвердження Порядку розроблення планів управління відходами підприємств, установ та організацій" та оголосила про початок його обговорення.

Читайте також
У Житомирі забруднення земель виробничими відходами спричинило мільйонні збитки
У Житомирі забруднення земель виробничими відходами спричинило мільйонні збитки

За тиждень екопорушники України завдали збитків на 2,8 мільйона гривень

Промисловість Кривого Рогу зменшила кількість відходів до 47 мільйонів тонн
Промисловість Кривого Рогу зменшила кількість відходів до 47 мільйонів тонн

34 мільйони тонн промислових відходів утилізували або використали повторно

Над Миколаєвом нависла екозагроза після націоналізації глиноземного заводу
Над Миколаєвом нависла екозагроза після націоналізації глиноземного заводу

У 2019 році на полях знаходилося 43,5 мільйона тонн червоного шламу

Промисловість Кривого Рогу зменшила кількість відходів на 60%
Промисловість Кривого Рогу зменшила кількість відходів на 60%

Міська екологічна програма, серед іншого, передбачає рекультивацію порушених земель, перероблення та утилізацію промвідходів