Законопроєкт про екострахування: у Раді пояснили його механізм для підприємств Shutterstock

Законопроєкт про екострахування: у Раді пояснили його механізм для підприємств

Олена Яценьо

Підприємства отримають додаткові можливості, пов’язані з впровадженням екомодернізації

Верховна Рада зареєструвала законопроєкт № 6018-2 "Про екологічне страхування та гарантії відшкодування шкоди, завданої внаслідок діяльності, що становить підвищену екологічну небезпеку".

Про це повідомила заступниця голови екокомітету й одна з авторок документа Олена Криворучкіна, передає УНІАН.

Законопроєкт № 6018-2 розробив Комітет із питань екологічної політики та природокористування на основі напрацювань і рекомендацій робочої групи, до складу якої входили депутати з інших комітетів (фінансового, правоохоронного, інфраструктури та інших), а також представники Державної екологічної інспекції України, Міндовкілля, громадських організацій у сфері захисту довкілля та фінансового ринку.

Документ впроваджує для підприємств, які здійснюють екологічно небезпечну діяльність, обов’язкове фінансове забезпечення щодо потенційних збитків, які може бути заподіяно довкіллю або третім особам під час їхньої роботи.

Види фінансового забезпечення: договір екологічного страхування або договір банківської гарантії.

"Закладена в основу законопроєкту система фінансової відповідальності побудована так, що вартість екологічного страхування та вартість банківської гарантії для підприємства-забруднювача буде становити не менш ніж сума можливих заподіяних ним збитків. Отже, використання інструменту фінансового забезпечення фактично передбачає сплату своїх потенційних збитків наперед", —  розповіла Криворучкіна.

За словами нардепки, на відміну від системи штрафів і збитків, завданих довкіллю, які намагаються стягувати з підприємств-забруднювачів органи Державної екологічної інспекції України, прокуратури, СБУ, — введення нової системи стане дієвим інструментом для стимулювання власників та інвесторів підприємств-забруднювачів. Під час нарахування будь-яких збитків, заподіяних довкіллю, або наявності претензій із боку третіх осіб, з’ясування всіх обставин та доведення сум збитків покладається насамперед на фінансові установи, які оформили такому підприємству-забруднювачу договори екологічного страхування або договори банківської гарантії.

Добропорядні підприємства не тільки мінімізують свої ризики господарської діяльності та ймовірність звинувачення в заподіянні шкоди третім особам, але й отримують додаткові можливості, пов’язані з впровадженням екомодернізації. Це є одним із кроків до зменшення викидів і скидів. До того ж буде забезпечено виконання Україною взятих на себе зобов’язань зі зменшення темпів забруднення довкілля.

"На жаль, більшість представників бізнесу сприймає введення такої системи як додатковий податок, повністю розраховуючи на власні сили, інколи й на "авось", що нічого не трапиться. Однак, як показує життя, часто буває по-іншому, і такі справи регулярно потрапляють до суду. Тому "екологічна страхівка" не просто захистить потерпілу особу від діяльності недобросовісного підприємства, але й вбереже безпосередньо таке підприємство від судових позовів і претензій. Маємо надію, що депутати Верховної Ради підтримають проєвропейський курс України та проголосують за законопроєкт", — зазначила заступниця голови екокомітету.

Раніше ЕкоПолітика писала, що 15 вересня Комітет із питань екологічної політики та природокористування Верховної Ради України отримав для ознайомлення проєкт закону № 6018 "Про екологічне страхування".

Читайте також
Екокомітет проголосував за скандальний законопроєкт “Про управління лісами” – УПГ
Екокомітет проголосував за скандальний законопроєкт “Про управління лісами” – УПГ

Законопроєкт скасовує процедуру ОВД для суцільних санітарних рубок для ділянок менше ніж 10 гектарів

Міндовкілля почало розробку законопроєкту “Про батареї та акумулятори”
Міндовкілля почало розробку законопроєкту “Про батареї та акумулятори”

Прийняття такого закону є частиною євроінтеграційних зобов'язань України

Зʼявився порядок денний парламентського екокомітету на 14 березня: що розглянуть нардепи
Зʼявився порядок денний парламентського екокомітету на 14 березня: що розглянуть нардепи

Нардепи розглянуть 2 профільних законопроєкти, за наявності висновку науково-експертного управління

Законопроєкт “Про упаковку та відходи упаковки” можуть прийняти у 2024 році – Бондаренко
Законопроєкт “Про упаковку та відходи упаковки” можуть прийняти у 2024 році – Бондаренко

Нову версію документа мають подати до Верховної Ради найближчим часом