Заборона авто з ДВЗ: ЄС зробив ще один крок Shutterstock

Заборона авто з ДВЗ: ЄС зробив ще один крок

Олена Яценьо

Це означає близький кінець гри для авто на двигунах внутрішнього згорання

Міністри охорони довкілля 27 країн-членів Євросоюзу погодили скорочення викидів вуглекислого газу від нових автомобілів до нуля у 2035 році.

Такого рішення європейські урядовці дійшли до ранку середи, 29 червня, після напружених і тривалих переговорів, які затяглися на 17 годин. Засідання Європейської Ради відбулося в Люксембурзі, пише пресслужба органу ЄС.

Відповідна пропозиція Єврокомісії (ЄК), яку схвалила Рада ЄС з питань навколишнього середовища, передбачає збільшити цільові параметри скорочення викидів CO2 до кінця десятиліття до 55% для легкових автомобілів і до 50% для вантажівок (проти показників 1990 року). Цілком виключити викиди вуглецю новими автомобілями погоджено до 2035 року.

"Це великий виклик для нашої автомобільної промисловості", — заявила французька міністерка енергетичного переходу Аньєс Паньє-Рюнаше, яка головувала у вівторок у Раді ЄС.

На прохання низки країн, зокрема Німеччини та Італії, Рада ЄС погодилася на можливе допущення в майбутньому альтернативних технологій, як-от синтетичного пального та версій гібридних перезаряджувальних двигунів, за умови, якщо це просуватиме до поставленої мети щодо повного усунення викидів автомобілями парникових газів.

Тепер узгоджені Радою ЄС заходи обговорюватимуть з Європейським парламентом, який також ухвалив свою постанову за пропозицією Єврокомісіїї.

"Рішення Ради ЄС щодо Fit for 55 – значний крок на шляху до реалізації Європейського зеленого курсу. Наша відмова від викопного палива стає ще більш актуальною після вторгнення Росії в Україну. Завершімо швидко переговори з Європарламентом", – прокоментував рішення міністрів віцепрезидент ЄК Франс Тіммерманс.

Нагадаємо, що ЄК висунула пропозицію щодо припинення з 2035 року продажу в ЄС автомобілів із бензиновими та дизельними двигунами в липні 2021 року. Ця пропозиція є однією з важливих складових для досягнення цілі щодо вуглецевого нейтралітету до 2050 року.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Комітет із питань довкілля Європейського парламенту в рамках кліматичного пакету Fit for 55 підтримав пропозицію Єврокомісії про заборону продажу та реєстрації бензинових і дизельних автомобілів із 2035 року.

Читайте також
У жовтні українці придбали 4,5 тисячі електромобілей
У жовтні українці придбали 4,5 тисячі електромобілей

З початку 2023 року зареєстрували 28,7 тисячі електромобілей

Автогігант Porsche вироблятиме нові авто з зеленої сталі з 2026 року
Автогігант Porsche вироблятиме нові авто з зеленої сталі з 2026 року

Викиди від зеленої сталі на 95% нижчі, ніж від традиційного виробництва

Суд призначив покарання водію, який їздив по заповідному озеру на Волині
Суд призначив покарання водію, який їздив по заповідному озеру на Волині

У 2018 році водій скоїв аналогічне порушення