За 8 місяців війни рф завдала природі України шкоди на €37 мільярдів shutterstock

За 8 місяців війни рф завдала природі України шкоди на €37 мільярдів

Катерина Бєлоусова

Транскордонне забруднене повітря і води може завдати шкоди іншим країнам

Замміністра захисту довкілля та природних ресурсів Євгеній Федоренко заявив, що за 8 місяців повномасштабного вторгнення росія завдала довкіллю України понад €37 мільярдів збитків.

Це сталося під час Форуму співробітництва в галузі безпеки країн-учасниць ОБСЄ, де вперше офіційно порушувалося питання довкіллєвої безпеки, повідомляє Міндовкілля у Facebook.

“Світ має визнати, що росія – найбільший спонсор тероризму в сучасному суспільстві.  Саме ця країна за сприяння білорусі використовує  ядерний, енергетичний та сировинний терор, завдає значної шкоди довкіллю не лише України, але і всієї Європи”, – наголосив він.

Федоренко наголосив, що зазнаючи поразок на полі бою, російські війська цілеспрямовано б'ють по мирних мешканцях і цивільній інфраструктурі України. 10 жовтня по Україні було випущено понад 80 ракет. Масовані атаки з використанням іранських безпілотників-камікадзе повторилися 11 та 17 жовтня. Внаслідок цього виникло понад 30 пожеж.

В повідомленні зазначили, що через лісові пожежі, від горіння нафтопродуктів і загоряння промислових об’єктів викиди в атмосферне повітря вже перевищили 67 млн тонн. Проте забруднене повітря і води не має кордонів і може завдати шкоди іншим країнам. 

Так ракетні удари по дамбі Карачунівського водосховища на річці Інгулець біля Кривого Рогу спричинили тимчасове почервоніння її вод. Забруднена вода потрапила в транскордонні ріки, Чорне та Азовське моря.

Федоренко також навів і інші приклади для демонстрації обсягів заподіяної шкоди українській природі:

  • російська агресія перетворила найродючіші у світі чорноземи у величезне мінне поле. Майже третина території України – близько 200 тисяч км2 – потребуватиме розмінування;
  • понад 2,4 млн гектарів лісів вже звільнені ЗСУ. Вони зазнали значних пошкоджень, зокрема пожеж та перекопані окопами. На відновлення знадобляться десятки років;
  • війною уражені 20% природоохоронних територій України. В зоні ризику Рамсарські угіддя та Смарагдова мережа;
  • росія окупувала 2,209 родовищ з енергоресурсами, металами й мінералами. Їх разом оцінюють у €12,7 трлн;
  • росія не погоджується на створення демілітаризованої зони навколо Запорізької АЕС та регулярно обстрілює територію навколо та інфраструктуру.

“Ми закликаємо міжнародну спільноту сприяти притягненню агресора до відповідальності заради миру і безпеки у світі. Дякуємо тим країнам-учасницям ОБСЄ, які допомагають нам протистояти цьому терору”, – наголосив Федоренко.

Нагадаємо, міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець заявив, що російська агресія спричинила 31 мільйонів тонн викидів парникових газів, що завдало клімату шкоди, а відбудова інфраструктури України створить ще 79 мільйонів метричних тонн СО2.

Читайте також
Рада ЄС посилила правила щодо кримінальної відповідальності за екоцид
Рада ЄС посилила правила щодо кримінальної відповідальності за екоцид

Компанії-порушників штрафуватимуть за найсерйозніші порушення на €40 мільйонів

У світі відзначають День Землі: цікаві факти про цей день
У світі відзначають День Землі: цікаві факти про цей день

У 1971 році ООН проголосила день весняного рівнодення Міжнародним днем ​​Землі

За два роки війни у держвласність повернули 90 гектарів заповідних земель
За два роки війни у держвласність повернули 90 гектарів заповідних земель

До новоствореного Кадастру природно-заповідного фонду вже внесли межі близько 8 000 заповідних обʼєктів

Циганок стала "Заслуженим природоохоронцем України": в мережі розгорілася суперечка
Циганок стала "Заслуженим природоохоронцем України": в мережі розгорілася суперечка

Частина екоспільноти обурилася наданням відзнаки, а інша – підтримала таке рішення