За 5 років у Європі акумуляторів для СЕС стане у 4 рази більше - аналітика Держенергоефективності

За 5 років у Європі акумуляторів для СЕС стане у 4 рази більше - аналітика

Іван Шевчук

Загальна ємність акумуляторів у домогосподарствах Європи сягнула 3 ГВт/год. За прогнозами SolarPower Europe до 2025 року вона зросте учетверо. Попереду, з великим відривом, - німці.

Інтернет-ресурс Еnergy-storage, посилаючись на звіт Європейської торгової асоціації, каже, що у найближчі 5 років кількість електроенергії, що її можуть зберігати акумулятори житлових будинків Європи, має сягнути 12,8 ГВт/год.

Електростанція на обійсті

Цілком пристойно виглядає у Європі підсумок 2020 року. Кількість акумуляторних батарей вперше перевищила тут позначку у 100 тис. одиниць і сягнула сумарної ємності у 3 ГВт/год. Протягом години всі ці акумулятори разом могли б давати приблизно таку ж потужність, як наш Дніпрогес.

Зауважимо, що йдеться тут про акумулятори, які працюють у складі локальних сонячних електростанцій (СЕС), що обслуговують окремі домогосподарства. Вони дозволяють таким СЕС бути справді автономними і забезпечувати електропостачання незалежно від пори доби та погоди.

З цієї причини близько 60% нових фотоелектричних систем в Німеччині встановлюються разом з акумуляторними батареями.

Німецький рахунок

Спочатку головним мотивом для популярності СЕС у Німеччині були екологічні міркування та прагнення до енергетичної незалежності. Зараз за локальні СЕС тут голосує і економіка. Експерти кажуть, що німецькі домогосподарства з сонячними батареями і акумуляторами платять за електроенергію десь на третину менше, ніж решта – десь на рівні 0,12 євро.

Це приблизно вдвічі більше, ніж в Україні. Виходить на те, що для німців це достатньо висока ціна, аби зацікавити їх монтажем сонячних панелей. Причому – набагато сильніше, ніж їхніх сусідів по ЄС. Саме на Німеччину припадає 70% усього європейського ринку СЕС. Німеччина, Італія, Велика Британія, Австрія та Швейцарія займають 93% цього ринку. Експерти не без жалю констатують цей факт і кажуть, що така тенденція збережеться й протягом наступних 5 років.

Чому спрацьовує не всюди?

Навіть в Україні, найбіднішій країні Європи, сонячні панелі на дахах респектабельних котеджів – то не дивовижа. У перерахунку на статки пересічного українця, електроенергія нам обходиться не дешевше, ніж німцям. Чому ж у нас немає буму локальних СЕС, ба навіть натяку на нього? Насамперед таке устаткування потребує чималих інвестицій. На нашому ринку є рішення під ключ десь від 6 тис. доларів за СЕС на 3 кВт і десь до 50 тис. доларів за електростанцію на 50 кВт. Звісно, для німців такі суми значно доступніші, ніж для українців. А зважаючи на те, що там електроенергія більше ніж вдвічі дорожча, ніж у нас, то передумов для стрімкого розвитку локальних СЕС там більше.

Щойно наведені ціни стосуються СЄС з акумуляторами. Ледь не половина їхньої вартості припадає саме на акумулятори, котрі доводиться міняти через кілька років (залежно від технології та режиму експлуатації – від 2 до 10). Тож з точки зору рентабельності, особливо для українців, може бути вигідніше експлуатувати сонячні панелі без акумуляторів і продавати електроенергію за зеленим тарифом. Це може бути варіантом, коли в пріоритеті – рентабельність, а автономністю можна пожертвувати. Можемо припустити, що подальше вдосконалення і здешевлення акумуляторів зробить такі жертви непотрібними.

Адже саме обладнані акумуляторами СЕС можуть бути самодостатнім джерело електроенергії, а не просто додатком до наявних потужностей. Саме тому у SolarPower Europe вважають, що ключем до кліматичної нейтральності ЄС до 2050 року є якраз поєднання сонячної енергії та акумуляторів.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що лише із липня до вересня 2021 року в Україні встановили понад 4 тисячі домашніх СЕС.

Читайте також
Іспанська компанія отримала €7 мільйонів на виробництво зеленої енергії з хвиль
Іспанська компанія отримала €7 мільйонів на виробництво зеленої енергії з хвиль

Це сприятиме досягненню цілей ЄС щодо використання енергії океану

Уряд схвалив запровадження гарантій походження зеленої електроенергії
Уряд схвалив запровадження гарантій походження зеленої електроенергії

Це допоможе реалізувати цілі Енергетичної стратегії щодо збільшення виробництва електроенергії з ВДЕ

В Україні у 2023 році потужності зеленої генерації зросли до 8,7 ГВт. Інфографіка
В Україні у 2023 році потужності зеленої генерації зросли до 8,7 ГВт. Інфографіка

20 біогазових установок взагалі не виробляли енергію, а 5 працювали на 75-82% потужності