За 5 років у Європі акумуляторів для СЕС стане у 4 рази більше - аналітика Держенергоефективності

За 5 років у Європі акумуляторів для СЕС стане у 4 рази більше - аналітика

Іван Шевчук

Загальна ємність акумуляторів у домогосподарствах Європи сягнула 3 ГВт/год. За прогнозами SolarPower Europe до 2025 року вона зросте учетверо. Попереду, з великим відривом, - німці.

Інтернет-ресурс Еnergy-storage, посилаючись на звіт Європейської торгової асоціації, каже, що у найближчі 5 років кількість електроенергії, що її можуть зберігати акумулятори житлових будинків Європи, має сягнути 12,8 ГВт/год.

Електростанція на обійсті

Цілком пристойно виглядає у Європі підсумок 2020 року. Кількість акумуляторних батарей вперше перевищила тут позначку у 100 тис. одиниць і сягнула сумарної ємності у 3 ГВт/год. Протягом години всі ці акумулятори разом могли б давати приблизно таку ж потужність, як наш Дніпрогес.

Зауважимо, що йдеться тут про акумулятори, які працюють у складі локальних сонячних електростанцій (СЕС), що обслуговують окремі домогосподарства. Вони дозволяють таким СЕС бути справді автономними і забезпечувати електропостачання незалежно від пори доби та погоди.

З цієї причини близько 60% нових фотоелектричних систем в Німеччині встановлюються разом з акумуляторними батареями.

Німецький рахунок

Спочатку головним мотивом для популярності СЕС у Німеччині були екологічні міркування та прагнення до енергетичної незалежності. Зараз за локальні СЕС тут голосує і економіка. Експерти кажуть, що німецькі домогосподарства з сонячними батареями і акумуляторами платять за електроенергію десь на третину менше, ніж решта – десь на рівні 0,12 євро.

Це приблизно вдвічі більше, ніж в Україні. Виходить на те, що для німців це достатньо висока ціна, аби зацікавити їх монтажем сонячних панелей. Причому – набагато сильніше, ніж їхніх сусідів по ЄС. Саме на Німеччину припадає 70% усього європейського ринку СЕС. Німеччина, Італія, Велика Британія, Австрія та Швейцарія займають 93% цього ринку. Експерти не без жалю констатують цей факт і кажуть, що така тенденція збережеться й протягом наступних 5 років.

Чому спрацьовує не всюди?

Навіть в Україні, найбіднішій країні Європи, сонячні панелі на дахах респектабельних котеджів – то не дивовижа. У перерахунку на статки пересічного українця, електроенергія нам обходиться не дешевше, ніж німцям. Чому ж у нас немає буму локальних СЕС, ба навіть натяку на нього? Насамперед таке устаткування потребує чималих інвестицій. На нашому ринку є рішення під ключ десь від 6 тис. доларів за СЕС на 3 кВт і десь до 50 тис. доларів за електростанцію на 50 кВт. Звісно, для німців такі суми значно доступніші, ніж для українців. А зважаючи на те, що там електроенергія більше ніж вдвічі дорожча, ніж у нас, то передумов для стрімкого розвитку локальних СЕС там більше.

Щойно наведені ціни стосуються СЄС з акумуляторами. Ледь не половина їхньої вартості припадає саме на акумулятори, котрі доводиться міняти через кілька років (залежно від технології та режиму експлуатації – від 2 до 10). Тож з точки зору рентабельності, особливо для українців, може бути вигідніше експлуатувати сонячні панелі без акумуляторів і продавати електроенергію за зеленим тарифом. Це може бути варіантом, коли в пріоритеті – рентабельність, а автономністю можна пожертвувати. Можемо припустити, що подальше вдосконалення і здешевлення акумуляторів зробить такі жертви непотрібними.

Адже саме обладнані акумуляторами СЕС можуть бути самодостатнім джерело електроенергії, а не просто додатком до наявних потужностей. Саме тому у SolarPower Europe вважають, що ключем до кліматичної нейтральності ЄС до 2050 року є якраз поєднання сонячної енергії та акумуляторів.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що лише із липня до вересня 2021 року в Україні встановили понад 4 тисячі домашніх СЕС.

Читайте також
За 6 місяців 2024 року ЄС отримав більше електроенергії з ВДЕ, ніж з викопного палива
За 6 місяців 2024 року ЄС отримав більше електроенергії з ВДЕ, ніж з викопного палива

Але існують проблеми із поданням країнами-членами національних енергетичних та кліматичних планів

Україна має потенціал перейти на ВДЕ швидше, ніж інші країни, – Крістенсен
Україна має потенціал перейти на ВДЕ швидше, ніж інші країни, – Крістенсен

Це питання вибору шляху у середньостроковій та довгостроковій перспективі 

В Україні запроваджують систему “зелених” аукціонів для підтримки виробників ВДЕ
В Україні запроваджують систему “зелених” аукціонів для підтримки виробників ВДЕ

Ідеться про енергію сонця, вітру, біогазу, а також мікро- та малі гідроелектростанції